Saturday, March 31, 2007

“Afvalstraat”


In de Stadhouderslaan ligt de gemeentelijke afvalstraat waar de inwoners van de gemeente Stein hun groenafval gratis kunnen aanbieden. Nu het weer beter wordt en de lente begonnen is gaat men weer met plezier aan de slag in de tuin.

Labels:

Friday, March 30, 2007

“Bouwsel”


Dit huis ligt kort bij het spoor nabij Terhagen in Elsloo. De bijzondere vorm van de voor en zijgevel trok mijn aandacht en ik vond het bijzonder genoeg om het op foto vast te leggen.

Labels:

Thursday, March 29, 2007

“Steindenaren”


Gezelligheid, een echt Nederlands begrip, ja maar zeker voor deze twee Steindenaren samen gezellig iets doen of gewoon bij elkaar op de koffie en er voor elkaar zijn, een arm om je heen en een opbeurend woordje of een duwtje in de rug doet vaak wonderen.

Labels:

Wednesday, March 28, 2007

“Ode aan de vuilnisman”


“Als ik niet meer zou werken
Dan werd het hier een troep
Van oud papier en blikjes
Van plastic en van poep
Dus ik werk zo hard ik kan
Ja, drie hoera’s voor de vuilnisman”

Dit is een klein gedeelte uit een gedicht van Willem Wilmink (1936-2003) geschreven als ode aan de vuilnisman.
Graag sluit ik me hierbij aan voor 2 mannen van ONZE ophaaldienst.
Op de foto rechts Mustafa en links Allan.

Labels:

Tuesday, March 27, 2007

“St. Martinusbier”


In vol ornaat stonden afgelopen zondag de leden van de garde aan de opnieuw heropende St. Martinuskerk om er het inmiddels wereldberoemde St.Martinusbier, gebrouwen door onze enige en echte brouwerij “De Fontein”, te verkopen. Ze kweten zich goed van hun taak en menige fles vond een nieuwe eigenaar. Te vermelden is nog dat de opbrengst geheel voor de verdere restauratie van de kerk is.

Labels:

Monday, March 26, 2007

"St. Martinuskerk"


Vandaag werd dan eindelijk de Martinuskerk weer in gebruik genomen. Na de torenbrand geruime tijd geleden werd de kerk gesloten. Samen met het herstellen van de toren is besloten om de Martinuskerk ook een fikse opknapbeurt te geven en tevens een uitzonderlijk orgel te plaatsen. De werkzaamheden duurden 15 maanden en het resultaat is bijzonder mooi.
De feestelijke opening vandaag trok vele bezoekers zowel inwoners van Stein als mensen van ver buiten de dorpsgrenzen. Zij konden genieten van een Misviering gevolgd door een concert m.m.w. van Société St Martinus Fanfare te Stein, Guliks Mannenkoor, Southern Brass koperkwintet en uiteraard werd het nieuwe orgel bespeeld door Remy Syrier. Verder kon men een fles Martinusbier kopen welk speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen is door de Brouwerij “De Fontein” en op gepaste wijze door “De Steindergarde” in vol ornaat werd gepresenteerd .
Niet te vergeten kon men een geweldig mooi boek kopen “De St. Martinuskerk Stein, in historie gekoesterd”. Dit naslagwerk is een aanrader en meer als de moeite waard.

Labels:

Sunday, March 25, 2007

“Gevel”


Een oude gevel ergens in Stein levert een mooie foto op. Eenvoud en ouderdom hebben zo zijn charme. De tand destijds heeft deze gevel gevormd zoals hij er nu bijstaat.

Labels:

Saturday, March 24, 2007

“Kantoor”


In Urmond bevindt zich het DSM-kantoor.
Hier zetelen voornamelijk onderdelen van DSM Industrial Services, die zowel in Limburg als internationaal de businessgroepen met hun diensten ondersteunen.

Labels:

Friday, March 23, 2007

“Brand”


In Elsloo moest de brandweer uitrukken voor een loods die in brand stond. In de loods stonden naast een tractor ook nog twee Jeeps en een speedboot. Alle voertuigen werden door de brand verwoest. Het trieste resultaat van de vlammenzee.

Labels:

Thursday, March 22, 2007

“Werkzaamheden”


Afgelopen maandag startte onze gemeente met het maken van rioolaansluitingen in de Steinderweg. Deze belangrijke werkzaamheden zullen duren tot en met 28 maart a.s.

Labels:

Wednesday, March 21, 2007

“Avondlicht”


Het blijft een mooi plaatje een ondergaande zon boven de Maas. Maar weinig hemelverschijnselen laten zich zo gemakkelijk bekijken als de ondergaande zon. Daarbij komt nog dat eigenlijk elke zonsondergang weer anders is. Vaak zakt de zon weg in een dikke wolkenlaag. Maar als je geluk hebt, is de lucht strakblauw en kun je de zon naar de horizon zien zakken. Wat velen niet weten is dat zelfs de straling van een ondergaande zon schadelijk kan zijn voor je ogen. Staar er niet te lang naar.

Labels:

Tuesday, March 20, 2007

“Maart roert zich”


Verbazing alom vanmorgen toen ik uit het raam keek en witte daken vol sneeuw zag. Een hele omslag want afgelopen vrijdag was het nog zonnig en warm en voelde we de lente al in onze aderen stromen. Ben benieuwt hoe dit zich verder ontwikkeld. Als het echt gaat vriezen dan kunnen we de ontluikende bloesems vergeten.

Labels:

Monday, March 19, 2007

“St. Joep”


Op de dag van de patroonheilige “St. Joseph” heeft Sittard zijn traditionele “St. Joep-markt” waar vele bezoekers naar toe gaan. In Stein echter worden de overleden leden van de schutterij herdacht en geëerd met een bezoek van de hele schutterij. Op ieder graf van een oud lid worden bloemen gelegd als teken dat men hem of haar nog niet vergeten is.

Labels:

Sunday, March 18, 2007

“Torentje”


Boven het gebouw op de achtergrond steekt een mooi torentje uit. Het behoort tot een prachtig bouwsel dat alleen te zien is als je langs het water van het Julianakanaal loopt bij onze haven.

Labels:

Saturday, March 17, 2007

“Racemonster”


Op een groot oefenterrein ( industriepark Elsloo) voor motoren vind iedere zondag een bijeenkomst plaats voor grote jongens met heel kleine motoren die dan samen de competitie aangaan wie de mooiste en of snelste motorfiets(je) heeft. Het heeft wel enige charme de grote mannen op hun opgevoerde machientjes over het terrein te zien rijden. Met blokjes op de grond maakt men een racebaan op het oefenterrein met heuse chicanes die met ruime snelheid genomen worden.

Labels:

Friday, March 16, 2007

“Havenkantoor”


Op 16 augustus 1955 opende de toenmalige koningin Juliana de haven met havenkantoor in Stein. De feestelijkheden gingen gepaard met de onthulling van een plaquette dat aan een van de muren van het havenkantoor was aangebracht. Deze plaquette werd geschonken door de “Hollith handelsmaatschappij”.

Labels:

Thursday, March 15, 2007

“Tieske”


Tijdens de Ultraloop in de Steinerbos trof de fotograaf een alom bekende persoon aan die als vrijwilliger “het loopverkeer”in goede banen leidde. De man in kwestie heet Tieske en wie herkent hem niet in Stein en omstreken als hij gezeten op zijn wedstrijdfiets door de straten snelt. Met een hand aan het stuur en de andere hand gevuld met een grote bos bloemen welke hij van de toeschouwers kreeg tijdens de vele wilde koersen waaraan hij deelnam. Trots koerste hij na de wedstrijd met bos bloemen naar huis altijd er voor zorgend dat vele toevallige passanten hem en zijn bos bloemen te zien kregen.

Labels:

Wednesday, March 14, 2007

“Vakwerk”


Eerder fotografeerde ik een heel oud vakwerkhuisje in de Nieuwstraat. Ik was er deze week weer in de buurt en zag dat er enkele interessante details te fotograferen waren. Hier een klein deel van het geheel. De blauw-groene verf geeft net dat extraatje kleur aan deze foto. Ook het verweerde hout en de veldbrandstenen voegen extra informatie toe aan dit beeld.

Labels:

Tuesday, March 13, 2007

“Lentebode”


Het weer is ons goed gezind en vele bloemen en planten beginnen al uit te lopen. Ook in
“`t Brook” begint alles te ontluiken.

Labels:

Monday, March 12, 2007

“Oeps foutje…..”


Na een tip kon ik dit plaatje “schieten” vandaag. De onfortuinlijke bestuurder van deze auto zal geen fijne herinneringen hebben aan onze St. Martinuskerk en er eerder slecht van slapen vannacht. De auto schoof van het talud af en bleef hangen op de muur die het parkeerterrein afbakent. Er moest een bergingsfirma aan te pas komen om de auto weer op zijn “pootjes” te zetten.

Labels:

Sunday, March 11, 2007

“Zwaan”


Vandaag een sfeerplaatje van een zwaan bij avondlicht in de vijver in Steinerbos.

Labels:

Saturday, March 10, 2007

“gelaser”


Op de Halstraat werd er vandaag door de “sterke arm” met een laser gecontroleerd of men zich aan de maximum snelheid van 30 km hield. De heren hadden geen bezwaar dat ik foto`s van hun nam tijdens deze controle.

Labels:

Friday, March 09, 2007

“Stemmen”


Het nieuwe orgel waar we deze week over hebben geschreven staat te pronken in de St. Martinuskerk. Vandaag heeft men dit nieuwe orgel gestemd, een zeer secuur werk waar men uren mee bezig is geweest. Men vertelde me dat alles op het gehoor moest gebeuren. Een persoon bediende het toetsenbord en de andere persoon zat bijna in het orgel aan de achterkant om het geluid te kunnen beoordelen. Minuten lang klonk iedere toon door de kerk totdat hij de juiste toonhoogte had bereikt en men met de volgende verder ging.

Labels:

Thursday, March 08, 2007

“Stembureau”


Vandaag vonden de provinciale verkiezingen plaats. Een van de stembureaus was in de Moutheuvel in het centrum van Stein gevestigd. De burgers van groot Stein hadden voor de eerste keer een keuze op welk stembureau in Stein ze hun stem gingen uitbrengen. Achter de tafel zien we drie van de vier personen die het stemmen in goede banen hebben geleid. Er gingen zo`n 800 “stemmers” langs de leden van dit stembureau.

Labels:

Wednesday, March 07, 2007

“Orgel”


Vandaag arriveerde het nieuwe orgel voor onze St. Martinuskerk. Het oude orgels was heel slecht en zodoende moest er een nieuwe komen. De kosten van het nieuwe orgels bedragen om en nabij de 200.000 euro en dit geld is bijeengebracht middels subsidies en niet te vergeten door de vele parochianen die de kerk een warm hart toe dragen. Het zal zeker drie dagen duren eer het complete orgel opgebouwd is. Op 25 maart is het eerste concert gepland in de gerestaureerde kerk. Op de foto links boven de grote klok die uit de verbrande toren stamt. Rechts boven: De mensen van het verhuisbedrijf in de weer om de losse delen van het orgel naar binnen te dragen. Links beneden: Pastoor Bronneberg met in zijn handen een van de nieuwe orgelpijpen. Rechts beneden: Pastoor Bronneberg in gesprek met een medewerker van TV-Limburg.

Labels:

Tuesday, March 06, 2007

“Hunter


Deze deelnemer van de Ultraloop gisteren, wilde ik U, kijker, niet onthouden. Het was zo’n mooi plaatje om deze Hugh Hunter uit Engeland in zijn” kilt” te zien lopen. Uiteindelijk is hij 48e geworden van de 162 deelnemers. Ondanks de “kilt”liep hij natuurlijk in de “mannelijke” wedstrijd.

Labels:

Monday, March 05, 2007

“Ultraloop”


Deze foto van de 12e Ultraloop 2007 relativeert.
Mobiliteit en genieten hiervan wordt hier in alle facetten uitgebeeld. Beide roepen bewondering op en zeker doorzettingsvermogen.

Labels:

Sunday, March 04, 2007

“Centrale”


De warmtekracht centrale “Swentibold” van D.S.M nabij de afrit van de autoweg in Stein.
DSM heeft hier een warmtekracht centrale “Swentibold” gebouwd die vanaf 1999 stoom en elektriciteit levert aan de DSM fabrieken en aan het openbare elektriciteitsnet. De koeltoren is 80 meter hoog. De centrale levert 240 megawatt stroom per uur en dat is genoeg om 630.000 gezinnen te voorzien van stroom. De centrale wordt met gas gestookt en de opgewekte energie gaat voor 75% naar de eigen fabrieken en de rest naar het openbare net.

Labels:

Saturday, March 03, 2007

“Help”


De verkiezingen voor de provincialen zijn weer in aantocht. Op 7 maart is het weer zover. De titel “Help”is voor velen onder ons van toepassing. Weet U het al????????
Mij levert het in ieder geval een mooi actueel “plaatje”op.

Labels:

Friday, March 02, 2007

“Trap”


Deze prachtige oude trap opgebouwd uit bakstenen bevindt zich in Steinerbos in de IVN tuin en is een deel van het openlucht theater ter plekke.

Labels:

Thursday, March 01, 2007

“Kruispunt”




Een opname van de kruisstraat in oud Stein. Deze straat loopt in het verlengde van de Valderstraat en bevindt zich aan de linkerkant van de foto.

Labels: