Thursday, May 31, 2007

“Rozenjagers”


Zoals bijna iedereen weet is onze gemeente Stein een Handboogschutterij, “de Rozenjagers”uit Nieuwdorp rijk. Op de foto vlnr Jac, Jan, Edwin en Ivo , vier leden die hun succesvolle vereniging vertegenwoordigden op het pastoor v Heldenplein tijdens de pleinfeesten aldaar afgelopen maandag 28 mei. De jeugd en ook de ietwat oudere jeugd mocht met een echte handboog een schotje wagen op de drie doelen die stonden opgesteld naast de kerk. Menig schutter bleek talent te hebben en het is dan ook te hopen dat er enkelen enthousiast raken en het ledental na deze dag daardoor zal toenemen.

Labels:

Wednesday, May 30, 2007

“Verse Vlaaienteam”


Op de foto gezet in de ouderwetse met “schansen”gestookte bakoven het Limburgse Vlaaienteam tijdens de “Dörpsfjèste” op Kasteel Elsloo.

Labels:

Tuesday, May 29, 2007

“Jaarmarkt”


Vandaag was er de traditionele jaarmarkt op het pastoor Heldenplein te Nieuwdorp. Velen probeerden hun overtollige waren aan de man of vrouw te brengen. De mevrouw links op de foto staat zich ernstig te bedenken of ze het “drieluik”wel zou kopen. Aan de verkopers heeft het zeker niet gelegen want die hebben alle moeite gedaan om hun “originele” schilderij aan de vrouw te brengen Het antwoord, op de vraag of het uiteindelijk gelukt is en aan welke prijs, moet ik helaas schuldig blijven.

Labels:

Monday, May 28, 2007

“Dörpsfjèste” (“Dorpsfeesten”)


Vandaag vonden de “dörpsfjèste”plaats bij het kasteel te Elsloo. Het was er druk maar vooral erg gezellig. De “levende”muziek zorgde er voor dat het nog gezelliger werd. De geur van verse Limburgse Vlaai kwam je vanuit de ouderwetse bakoven tegemoet. Ook werd er “Knapkook” gebakken en menigeen ging huiswaarts met deze lekkernijen.

Labels:

Sunday, May 27, 2007

“de Ster”


Aan het aantal fietsen te oordelen zijn er veel bezoekers aanwezig tijdens de laatste zware wedstrijden van het seizoen. Het gaat er nu om dat de voetbalvereniging “de Ster” niet degradeert. De twaalfde man is dan ook hier duidelijk aanwezig. Uiteindelijk heeft de Ster het deze wedstrijd gered.

Labels:

Saturday, May 26, 2007

“Veiligheid”


Als schutterij St.Joseph haar schietoefeningen houdt dan zorgt deze persoon op de foto ervoor dat u niet het slachtoffer wordt van een loden kogel op uw schedeldak. Hij let op dat het schootsveld verschoond blijft van toevallige bezoekers of wandelaars.

Labels:

Friday, May 25, 2007

“ `t Heukske”


Zolang als ik me herinner ligt op de hoek van Bergsteeg, de Kruisstraat en Wilheminaplein, café “`t Heukske” Inmiddels zijn er heel wat zetbazen de revue gepasseerd maar het karakteristieke gebouwtje staat er nog steeds.

Labels:

Thursday, May 24, 2007

“Rode Rozen”


Deze mooie rozenboom tref je in de Kelderstraat aan in Oud Stein. Ze staan geweldig in de bloei. Een echte verfraaiing voor deze woning. Veel Steinse burgers doen erg veel moeite om hun huizen te verfraaien en iets toe te voegen.

Labels:

Wednesday, May 23, 2007

“Roeien”


Nadat de gevaarlijke blauw-alg in de roeivijver van Steinerbos weer verdwenen is kan men weer volop genieten van de watersport.

Labels:

Tuesday, May 22, 2007

“Jean-Pierre”


Als je als fotograaf zo door het Steinse loopt dan tref je soms bijzondere Steindenaren.
Zo ook Jean-Pierre, een 61 jarige, oud metselaar, die me in een paar minuten zowat zijn halve leven toevertrouwde. De grote roos op zijn rechterarm heeft hij laten zetten nadat bekend werd dat zijn vrouw ernstig ziek was. Ze hield zeer veel van rozen en Jean-Pierre wilde een blijvende herinnering (d.m.v. deze Tatoo) aan zijn vrouw hebben. Bij het afscheid nemen vertrouwde hij me toe dat hij op zoek was naar een leuk vrouwtje. Eigen vervoer heeft hij niet en ze moet dan ook uit de buurt komen.

Labels:

Monday, May 21, 2007

“Rood”


Wat kan de natuur mooi zijn. Deze fraaie klaprozen staan ergens in groot Stein te pronken langs de weg. De diep rode kleur tegen de groene achtergrond is erg fraai. Vele schilders lieten zich inspireren door deze mooie bloem.

Labels:

Sunday, May 20, 2007

“verjaardag”


Op 20 mei 2006 werd de Fontein officieel geopend en konden de bezoekers terecht voor een natje en een droogje. Vandaag bestaat de Fontein precies een jaar. Deze foto is op 20 maart 2006 genomen. Je kunt zien dat er toen nog veel werk verzet moest worden om tot onze plaatselijke trots brouwerij “De Fontein” te komen. Rik en Lonneke en leden van beide families hebben zich uit de naad gewerkt om tot dat te komen waar ze nu voor staan. Elders op deze site vindt u foto`s van het resultaat van deze inzet en het verzette werk.

Labels:

Saturday, May 19, 2007

“Meimarkt”


Ieder jaar viert Oud Stein feest en is er voor elk wat wils op de traditionele Meimarkt. Van luxe kraampjes tot kofferbakverkoop kan men hier aantreffen het trekt ieder jaar weer opnieuw vele toeschouwers. De organisatie vindt plaats op initiatief van de
Ondernemersvereniging Oud Stein. Op de foto een van de deelnemers die al jaren achtereen op dezelfde plaats zijn handel uit stalt.

Labels:

Friday, May 18, 2007

“Urpop”


Vandaag vond al weer voor de 26e keer het popfestival “Urpop” plaats in de weilanden van Oud Urmond. De organisatie was in prima handen en veiligheid stond er voorop. Deze fotograaf moest zijn fotokoffer zelfs openen zodat de toeschouwers gevrijwaard bleven van eventueel binnengesmokkelde “contrabande” Vele toeschouwers waren op dit gratis festival afgekomen. In de morgenuren regende het nog maar later werd het gelukkig droog.

Labels:

Thursday, May 17, 2007

“Steeg”


Een foto gemaakt in Oud Stein om te tonen dat er nog veel mooie huizen te bewonderen zijn Hier op de kruising Steeg- Houterend een van de mooi opgeknapte oudere huizen die Stein rijk is. De prachtige bestrating is door onze gemeente aangepast aan het tijdsbeeld uit de jaren dat deze huizen gebouwd werden.

Labels:

Wednesday, May 16, 2007

“Trots”


Vandaag kwam ik Mw. Op den Camp tegen op de expositie in het Media gebouw te Sittard. Deze krasse dame is 80 jaar jong en is nog steeds erg actief. In 1950 kwam ze van het verre Java naar Nederland en trouwde een echte Steindenaar. Ze kregen 5 kinderen en als je het over integratie hebt dan is dit er een voortreffelijk voorbeeld van. Binnen de kortste tijd leerde ze het onvervalst Steins dialect en maakte ze zich nuttig binnen de Steinse gemeenschap. Ze hield 14 paarden en gaf jarenlang paardrijles aan de Steinse jeugd. Verder gaf ze gedurende meer dan 30 jaar zwemles aan de leden van de sportvereniging gehandicapten. In haar jonge jaren reed ze op een motorfiets door Stein. Ze heeft intussen al 50 jaar haar rijbewijs, dat onlangs nog werd verlengd. Ze interesseert zich voor kunst en schildert zelf ook niet onverdienstelijk. Binnenkort zal ze haar werk exposeren in de Moutheuvel waar ze een aanleunwoning bewoont.

Labels:

Tuesday, May 15, 2007

“Kapel”


Op de kruising van Vaart en Begijnenstraat ligt de kapel van Bertha Meulenberg.In de begin jaren zestig was Bertha Meulenberg ernstig ziek. Ondragelijke pijnen door gewrichtsreuma ontnamen haar de levensvreugde en de gedachte aan de dood was haar nabij. Ze kreeg contact met de Duitse Therese Neumann, een vrouw met bijzondere gaven, en via haar begon ze met een negendaagse noveen. Op de vierde dag hoorde ze vier klopsignalen en kreeg ze de boodschap om een kapel te bouwen. Op de negende dag van haar noveen trad plotseling de genezing in. Ze beloofde een kapel te bouwen en deze belofte deed ze gestand. Iedere zondag en op feestdagen wordt er nog een heilge Mis opgedragen en velen vinden er troost en verlichting.

Labels:

Monday, May 14, 2007

“Communiefeest”


Vandaag deden 42 leerlingen van de basisschool in Kerensheide hun eerste Heilige Communie. In de straten en om de kerk stonden vele familieleden te wachten totdat de harmonie hun naar de kerk begeleidde. Het was er zo druk dat de fotograaf nauwelijks zijn werk kon doen. Toch slaagde hij erin een foto te maken voor deze site.

Labels:

Sunday, May 13, 2007

“Molendag”


Vandaag was het Nationale Molen- en Gemalendag 2007, in geheel Nederland. Had u molens willen bezoeken, dan was dit vandaag de gelegenheid bij uitstek. Tijdens doordeweekse dagen loopt u wel eens tegen een gesloten deur op. (het blijft in de meeste gevallen immers vrijwilligerswerk!). Voor de 35e maal openden vandaag meer dan 600 molens en gemalen in Nederland hun deuren voor het publiek. de meeste molens waren gratis. In de molen van Urmond was het vanmiddag niet echt druk. Ondanks het wisselde weer waren maar weinig mensen in de buurt om deze prachtige oude graanmolen te bezoeken.

Labels:

Saturday, May 12, 2007

“Aelserveld”


De huizengrens in Elsloo rukt steeds verder op richting Autosnelweg. Hier een opname van de vele nieuwbouwhuizen die we lopend langs de Scharberg zien liggen.

Labels:

Friday, May 11, 2007

“Ontmoeten”


Als het mooi weer is dan ontmoeten de bewoners van de Moutheuvel elkaar elke avond voor het bejaarden en verzorgingstehuis. Op de foto valt het op dat het , op één mannelijk persoon na, allemaal dames zijn die “samenscholen”. Ze zorgen gelukkig niet voor overlast en genieten bij en van elkaar tijdens deze prachtige maand mei.

Labels:

Thursday, May 10, 2007

“Vlaghijsen”


Ook dit jaar waren de leden van Scouting weer paraat om tijdens het decoreren de vlag te hijsen onder begeleiding van het Wilhelmus.

Labels:

Wednesday, May 09, 2007

“Plantjes kweken”


In de IVN-tuin zijn vele vrijwilligers aanwezig om allerlei werkzaamheden op te knappen. Hier is Margriet bezig met het verpotten van plantjes die men te koop aanbiedt aan de bezoekers.

Labels:

Tuesday, May 08, 2007

“Lucht”


Na weken van droogte en vooral mooi warm weer kregen we, tot tevredenheid van de boeren, vandaag dan eindelijk een paar buien. Gelukkig had een van die blije boeren zijn hooi al ingepakt. Van de mooie lucht die met zo’n regenbui meekwam heb ik dankbaar gebruik gemaakt.

Labels:

Monday, May 07, 2007

"Beeld"


Een opname van de gerestaureerde beelden die momenteel in onze “herboren” St. Martinuskerk te bewonderen is. Tijdens deze restauratie heeft men ook op de verlichting gelet zodat dit fraaie beeld goed tot zijn recht komt.

Labels:

Sunday, May 06, 2007

“Salon”


Deze week waren we te gast bij de ijssalon in Nattenhoven. Een gezellige binnenplaats waar je in alle rust van je ijscoupe of drankje kunt genieten. Als je op deze binnenplaats zit en om je heen kijkt waan je je een ogenblik in Italië. Het kleurgebruik van de muren en de rieten zitjes in combinatie met het prachtige weer versterkten deze ervaringen.

Labels:

Saturday, May 05, 2007

“St. Martinus”


De fanfare uit Urmond , St. Martinus verzorgde de muziek tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis voor alle gedecoreerden van Stein. Een muzikale hulde aan allen die iets betekenen voor de Steiner gemeenschap.

Labels:

Friday, May 04, 2007

"Opening"


Vanmiddag vond de opening plaats in het Media gebouw te Sittard. Er ging een grote wens van deze fotograaf/beeldend kunstenaar in vervulling om in dit mooi gebouw te exposeren.
De expositie van beelden en fotografische werken is tot 23 mei te bezichtigen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Tevens exposeert hier ook de Limburgse kunstkring.

Labels:

Thursday, May 03, 2007

“Paardenbloem”


In Elsloo trof ik drie stadia aan van de Paardenbloem.
De Paardenbloem is een algemeen voorkomende wilde plant. Deze plant komt overal ter wereld voor. Hij is te vinden op graslanden naast wegen en op braakliggend terrein. De bladeren staan als een rozet om de lange penwortel. De hoofdbloei van de Paardenbloem valt normaal in mei. Een tweede hoofdbloei valt in augustus. De felgele bloem opent zich bij zonsopgang en sluit zich in de schemering en bij regen. Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen de bekende ronde vruchtpluis bolletjes. De pluizen worden door de wind verspreidt. Boeren rookten vroeger in het voorjaar hun woonhuis en stallen uit met Paardenbloemen. Het doel van dit ritueel was, om de boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden. Als je alle parachutes van de bol weg kon blazen mocht je een wens doen. Verder is de Paardenbloem geneeskrachtig. De wortel is leverversterkend, laxerend en het ontgift het lichaam. De bladeren drijven het overtollige vocht af en is voedzaam. Het melkachtige sap uit de stengels werkt tegen wratten.

Labels:

Wednesday, May 02, 2007

“75 jaar jong”


Vandaag te gast in de studio van onze lokale omroep Stein, de Limburgse Troubadour Sef Diederen. Ton Lexis maakte een smaakmakend programma rondom de jarige zanger want Sef werd 75 jaar.

Labels:

Tuesday, May 01, 2007

“Koninginnendag “


Op vele plaatsen in Stein waren activiteiten gepland ter gelegenheid van Koninginnendag. Het publiek kwam er massaal op af en genoot van de activiteiten. In de schietweide van de schutterij streden 40 zestallen om de hoogste schutterseer.
Hub van de Spar had de organisatie goed voor elkaar en het verdient gezien de sfeer en het veeltallig publiek een dikke pluim en zeker een vervolg.

Labels: