Saturday, June 30, 2007

“Mariakapel”


De Mariakapel ligt op het kruispunt Den Hoekstraat-Krikelsveldweg . Het verhaal gaat dat een plaatselijke kastelein dit Maria kapelletje aan het einde van de 19e eeuw heeft laten bouwen en hij zou dit gedaan hebben voor de genezing van een ernstig zieke dochter. Ook trok er de jaarlijkse sacramentsprocessie langs naar het kasteel.

Labels:

Friday, June 29, 2007

“Teckels”


Deze twee “jongens” en hun baasje trof ik aan tijdens een wandeling door `t Brook in oud Stein. Ze waren aanvankelijk een beetje argwanend maar naar een paar minuten in hun gezelschap werden ze al wat “losser”. Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw aan hun baas en sommigen stellen het niet altijd op prijs dat wildvreemden ze zo maar gelijk aaien, ze kijken de zogenaamde kat eerst uit de boom. De Teckel is ook een uitzondering op veel andere rassen met het bewust maken van oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het gemakkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Teckels zijn ook heel waaks, gaat de bel, dan wordt u vaak verwelkomd met een blafconcert. Hun huis en tuin is hun terrein, maar vaak ook de routes die ze wandelen wordt als van hen gezien. Van oorsprong werd de Teckel gefokt voor het jagen onder de grond op vossen en dassen.

Labels:

Thursday, June 28, 2007

“H.Martinuskerk”


De H. Martinuskerk ligt op een helling midden in de dorpskern van oud Urmond. Voor de kerk bevindt zich een pleintje met bomen. Rondom bestaat de bebouwing uit particuliere woningen en enkele oudere boerderijen. Rechts van de kerk ligt de pastorie. De H.Martinuskerk is een provinciaal monument. In mei 1955 werd de eerste steen gelegd, waarna de kerk op 20 mei 1956 werd ingezegend. De consecratie door de bisschop Mgr. Moors vond plaats op 14 juni 1959 In 1985 werden non-figuratieve glas-in-loodramen geplaatst in de voor- en zijgevels. Dus al met al de moeite van een foto waard.

Labels:

Wednesday, June 27, 2007

“Steindenaren”



Een gezellig samenzijn tijdens het triatlon weekend van echte steindenaren. Na gedane arbeid is het goed even te ontspannen. De heren hier op de foto v.l.n.r. Jan Janssen (Jan de Put), Sjaak van der Laar, Leike Peters, zijn mensen die door iedere Steindenaar van jong tot oud herkend worden. Zo maken ze al jaren deel uit van de Steinder-Revu, heeft Jan een enorme kennis van Steinse families en “echte” Steinse uitdrukkingen. Verder kent Jan als niemand anders de bijnamen die velen vroeger in Stein kregen toebedeeld, heeft Sjaak een geweldige zangstem, en Leike een goed verenigingsgevoel. Dit zijn mensen die Stein niet kan missen.

Labels:

Tuesday, June 26, 2007

“verzorgers”


Tijdens de triatlon in Stein waren meer dan 600 vrijwilligers in de weer om alles zo glad mogelijk te laten verlopen. We staan niet vaak stil bij het feit dat de vrijwilligers vaak de kurk (en) zijn waar een organisatie op drijft.Als eerbetoon aan de ve;e vrijwilligers hier een foto van een klein deel ervan. Deze “club”stond in de Halstraat om er water, energie drank en verse bananen aan te reiken aan de langsfietsende atleten. V.L.N.R. ziet u Thijs, Anouk, Ton, Sjra, Alma, Ed, Saskia, Sven en Rick.

Labels:

Monday, June 25, 2007

“Sponsoren”


Dit weekeinde stond weer in het teken van een groots evenement. De 25e Triatlon ging afgelopen vrijdag van start in de haven te Stein. Vele atleten namen deel aan dit opgezet “spierenfestival”. Velen moesten diep gaan om deze zware wedstrijd te volbrengen. Op zondag werden de prijzen verdeeld aan de winnaars maar ook was er tijd en vooral aandacht voor diegenen die door hun lichamelijke handicap minder geluk hebben. Namens het fietsende begeleidingsteam van de Triatlon van Stein reikte Jean Wouters, links op de foto, een cheque van 200 euro uit aan twee leden van het Chemelot4Duchenne team. De ziekte van Duchenne is een spieraandoening die vooral voorkomt bij jongens en vaak een fatale afloop heeft. De patiëntenvereniging van Duchenne organiseert dit jaar voor de tweede keer een mountainbike sponsor-marathon van Luxemburg naar Amsterdam (7 dagen, 100 km per dag). De Opbrengst hiervan wordt besteed aan onderzoek om de ziekte te bedwingen. Een drietal sporters van Chemelot doen aan deze monsterrit mee. Het Chemelot4Duchenne team bestaat uit Elslonaar Henk Jacobs ( midden) en z'n collega's Jan Starmans (rechts) en Harold Smelt (ontbreekt op foto). Meer informatie over hun uitdaging vindt u op de website http://www.chemelot4duchenne.nl/

Labels:

“Zwemmen”


Triatlon 2007.

Labels:

“Uit het water”


Triatlon 2007.

Labels:

"Fietsen"


Triatlon 2007.

Labels:

“Lopen”


Triatlon

Labels:

Sunday, June 24, 2007

“Tegenwind”


Het weer laat de triatlon dit jaar flink in de steek. Vanmiddag wilde de fotograaf vlug een aantal plaatjes schieten van de start in onze haven van het zwemonderdeel. De meeste mensen waren door de regen bijna even nat als de atleten die in het water lagen te wachten op het startsein. De vele paraplu`s konden het meeste water afweren, dacht men, maar de wind zorgde er voor dat sommige mensen ondanks die paraplu toch nat werden, zo te zien mocht het de pret niet drukken. Van het fotograferen kwam door de hoosbui dan ook niet veel meer.

Labels:

Saturday, June 23, 2007

“Trainen”


Dit weekend is het weer zover. De Triatlon te Stein “rolt” weer door onze straten. Hier een aantal voor mij onbekende atleten die over de Heerstraat lopend hun conditie pogen op peil te houden.

Labels:

Friday, June 22, 2007

“Sprookje”


Deze foto is niet genomen ergens in een ver land maar hier in oud Stein. Het lijkt het plaatje uit het boek “een sprookje uit duizend en een nacht”. De foto is vanaf de havenkant genomen en is de achtertuin van een huis aan de Havenstraat waar oude antieke bouwmaterialen worden verkocht. De fotograaf vond het bijzonder vandaar deze opname.

Labels:

Thursday, June 21, 2007

“Diamant”


Als je tegenwoordig 25 jaar getrouwd bent dan is dit bijzonder. Maar als je al 60 jaar lief en leed deelt dan is het uitzonderlijk te noemen. Het echtpaar Vaessen-Janssen is al die tijd samen en deelde niet alleen alle goeds maar als het eens minder ging dan waren ze er ook voor elkaar. Zou het anders zijn dan ben ik er van overtuigd dat je het niet 60 jaar met elkaar uithoud. De fotograaf en alle mensen uit de buurt “Dirgelen”, die de versieringen aanbrachten voor hun woning, wensen het echtpaar, hun kinderen en kleinkinderen dan ook PROFICIAT en nog vele jaren samen gezond ouder worden.

Labels:

Wednesday, June 20, 2007

“Laak”


Deze boerderij “De Laak” ligt onder aan de dijk bij het Juliana kanaal richting Meers. Vanaf de hoogte is het een mooi gezicht deze boerderij te zien liggen.
Laak is een heel oud woord voor een poel water of zeer drassig gebied, het Engelse woord lake voor een meer is hier verwant aan.

Labels:

Tuesday, June 19, 2007

“Hoebèr”


Hoebèr Bocken is een 61 jarige oud bouwvakker die als bekend figuur door Stein wandelt. Hij heeft een arbeidzaam leven met 25 jaar bouw ervaring achter de rug en geniet nog dagelijks van zijn grote liefhebberij zijn duiven. In zijn jonge jaren was hij als lid van voetbalclub “de Ster”de stormram en vooral de schrik van menige tegenstander. Hij gold als het gevaar van het veld en incasseerde en deelde uit. Zijn roem snelde hem vooruit en uit betrouwbare bron heeft de fotograaf vernomen dat zijn directe verdediger spontaan buikloop kreeg als hij tegen onze Hoèber moest aantreden. Van krachttraining had nog niemand gehoord. Trainen deed hij dan ook met bakstenen om zijn voeten gebonden al sprintend om zijn spieren te verstevigen. Zijn reusachtige snor is er per toeval gekomen. Tijdens bouwwerkzaamheden viel hij van de steiger naar beneden en raakte gewond aan zijn gezicht. Een paar voortanden stonden scheef maar doordat hij nogal wat gewend was werkte hij door tot het einde van de werkdag. Thuis aangekomen begon zijn hele gezicht al op te lopen. Hij besloot toch maar even naar de eerste hulp te gaan, het was toch een beetje ernstiger dan verwacht, waar de doktoren zich over hem ontfermden. Na een behoorlijke operatie kon hij zich gedurende een aantal weken niet scheren. Het gevolg was dat hij een baard en snor “kweekte”. De baard ging niet lang mee maar de snor moest noodgedwongen blijven staan vanwege een wond aan zijn bovenlip. De snor is sindsdien uitgegroeid tot zijn “handelsmerk”. Hoebèr zonder zijn indrukwekkende snor zou nu ondenkbaar zijn.

Labels:

Monday, June 18, 2007

“Geslaagd”


Het is weer de tijd van het jaar dat de studenten willen weten dat ze voor hun opleiding zijn geslaagd. Iedere student doet dit op de eigen manier en bij dit gezin in Stein zijn er drie tegelijkertijd geslaagd. Een geweldig resultaat en hier past dan ook maar een ding. PROFICIAT geslaagden.

Sunday, June 17, 2007

“Gestroomlijnd”


Dit bijzondere aluminium voertuig kwam ik vandaag tegen in Meers. Bert is de berijder en eigenaar van deze ongewone fiets. Het is geen ligfiets maar een speciaal gebouwde driewieler die door zijn gestroomde vorm een snelheid kan bereiken van meer dan 40km per uur. Gestuurd wordt er met een soort joystick en hij heeft 2 trommelremmen die met deze joystick bediend worden. Bert heeft hem nu 3 weken in zijn bezit en hij heeft al meer dan 700 km gereden. Hij rijdt al 19 jaar naar zijn werk in Maastricht op zijn gewone fiets maar nu maakt hij gebruik van dit voertuig. Hij krijgt veel aandacht en reacties van mensen die hij onderweg tegenkomt. In het voertuig zitten meer dan 2000 blindklinknagels en kost om en nabij de 3500 euro. Verder zit er nog een regenkap bij die op de fiets onderweg gemonteerd kan worden door middel van eenvoudige knippers zodat deze sympathieke berijder ook grotendeels droog op de plaats van bestemming aan kan komen.

Labels:

Saturday, June 16, 2007

“Kerk”


Deze foto werd gemaakt vanuit de botanische tuin in Elsloo. Op de achtergrond, midden in de foto, steekt de kerktoren af tegen de blauwe wolkenlucht. Gewoon een mooi plaatje en de moeite waard om op deze site te staan.

Labels:

Friday, June 15, 2007

“Hortensia”


In de Stadhouderslaan nabij de flats staan momenteel de hortensia`s mooi in de bloei. Het is een prachtig gezicht en wie kan er zeggen dat men deze geweldige hoeveelheid bloeiende bloemen voor zijn of haar voordeur heeft staan.?

Labels:

Thursday, June 14, 2007

“Rochusstraat”


De laatste jaren zijn er veel huizen gebouwd in Stein. In het voormalige agrarische en natuurgebied “`t Meldert” heeft men op een beperkte schaal gebouwd. Dit gebied ligt tussen Stein en Elsloo en het is een droogdal, een onderdeel van het droogdal waar de Steinderweg deels door loopt.
Een van de straten die aangelegd zijn is (hier op de foto) de Rochusstraat.
St. Rochus is overigens de Patroon tegen: pest, besmettelijke ziekten, cholera, hondsdolheid, beenkwalen, knieaandoeningen en ongelukken.

Wednesday, June 13, 2007

“Steinerbos”


In Steinerbos staan sinds jaar en dag de karakteristieke houten woningen die de Staatsmijnen indertijd heeft laten bouwen voor de werknemers van de mijnindustrie. Ze staan er nog steeds en zijn geheel uit hout opgebouwd. Het is er prachtig wonen met al dat groen er om heen.

Labels:

Tuesday, June 12, 2007

“Lavendel”


Dat onze gemeente haar rotondes goed onderhoud is inmiddels bekend. Op de rotonde in Elsloo staat op dit momnet de lavendel in al haar pracht te bloeien. Een mooi gezicht als je er langs rijdt.

Labels:

Monday, June 11, 2007

“Zweven”


Dit weekend staat de kermis weer op ons vertrouwde marktterrein nabij het winkelcentrum in Stein. Een van de attracties die me doet denken aan mijn jeugd jaren (heel lang geleden) is de zweefmolen. In de stoeltjes die met kettingen aan de bovenkant van deze molen vastzaten zweefden we door de lucht door de G krachten die door de draaiing veroorzaakt werden. Een weeïg gevoel in de maag was het gevolg van dit zweven. Als er nu een molen op de kermis staat dan is dat pure nostalgie voor mij. Vandaag een foto van de jeugd die nu het zweven misschien net zo leuk vind als ik toen.

Labels:

Sunday, June 10, 2007

“Iris”


Deze Iris trof ik aan in de botanische tuin bij het kasteel Elsloo. Vele bloemen hebben hun eigen speciale betekenis. Iris betekend “Jouw vriendschap betekend veel voor mij”
De Iris werd, na een uitgebreide selectie uiteindelijk door plantenliefhebbers verkozen tot Vaste Plant van het Jaar 2006. De Iris behoort tot een zeer uitgebreid geslacht van planten met prachtige bloemen. Van deze mooie plant is een overvloed van soorten en cultuurvariëteiten in vele kleuren beschikbaar.

Labels:

Saturday, June 09, 2007

“Samen”


Samen oud worden is een wens van velen. Op de foto dhr. en Mw. Spronken die tegenwoordig samen in de Moutheuvel wonen. Dhr. Spronken is een bekend figuur in het Steinse. Zo verzorgde hij vele jaren de toto en lotto voor onze plaatselijke voetbalvereniging “De Ster”.

Labels:

Friday, June 08, 2007

“Brugstraat” ( noord)


Een plaatje van de Brugstraat op een mooie zonnige dag. Op de achtergrond de toren van de St. Martinuskerk.

Labels:

Thursday, June 07, 2007

“LOS”


Op de foto twee gewaardeerde medewerkers van onze lokale omroep Stein. Links Henri met zijn camera en rechts Paul die elke zondag in de “ether” te horen is.

Labels:

Wednesday, June 06, 2007

“Ambachtelijk”


Jo Driessen uit Stein geeft op markten en braderieën demonstraties hoe je op een ambachtelijke manier manden vlecht. Zijn ambachtelijke manier van werken oogst veel bewondering bij de toeschouwers. Het is dan ook steeds weer verrassend hoe hij van enkele “wietsen” een complete mand maakt. Hier is hij te zien op het Dorpsfeest te Elsloo.

Labels:

Tuesday, June 05, 2007

“Tennis”


Het tweede team van de tennisclub uit Elsloo heeft in de competitie een verdienstelijke 4e plaats behaald. V.l.n.r. Jos, Daisy, Roy, Myrthe en Audrey. Van harte.

Labels:

Monday, June 04, 2007

“St. Leendertmarkt”


Op zaterdag 2 en zondag 3 juni vond de traditionele St. Leendertmarkt plaats. Hier een foto genomen vanaf het kleine kerkhofje van het Terpkerkje. Het weer was goed, de mensen blij en de organisatie klopte als een bus.

Labels:

Sunday, June 03, 2007

“Jean Houben”


Jean Houben ( midden) heeft de wielertouwtjes prima in handen. Hij is al sinds lang een professioneel jurylid en wedstrijdleider. Hij is nog steeds als een zeer gewaardeerd en bekend jurylid aanwezig overal waar men aan wedstrijdfietsen doet. Hier zal hij het startschot geven voor de jaarlijkse wielerwedstrijd “omloop van de Maasvallei”die door Stein trekt.

Labels:

Saturday, June 02, 2007

“Kerkje”


Dit Protestante kerkje eens van een geheel andere kant gefotografeerd. Ik denk dat de meeste inwoners van Stein dit prachtige gebouw nooit eens echt van deze zijde hebben gezien. Tegenwoordig wordt dit kerkje niet alleen voor diensten gebruikt maar er vinden regelmatig kunstexposities plaats. Ook is het opgenomen in de kunstroute, een initiatief van de beide Limburgse kunstliefhebbers.

Labels:

Friday, June 01, 2007

“Maïs”


De groene maïsplant op de bijna zwarte aarde is een bijna alledaags plaatje in het Limburgse landschap. Het lijnenspel loopt enigszins door elkaar heen. Dat deze niet allemaal mooi recht lopen is natuurlijk altijd afhankelijk van het perceeloppervlakte. Een boer probeert zo economisch mogelijk te zaaien zodat de uiteindelijke opbrengst maximaal is.

Labels: