Wednesday, October 31, 2007

“Halloween”


De leerlingen van basisschool “De Brök”uit oud Stein hebben zich vandaag kunnen uitleven door versieringen aan te brengen in hun school. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, Engeland, Amerika en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat” . De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Het feest van Halloween begint hier langzaam maar zeker ook door te dringen.

Labels:

Tuesday, October 30, 2007

“Mozaïek Beeld”


De buurtvereniging Kaakstraat te Elsloo heeft op een zeer creatieve manier een ode gebracht aan de eigenaresse van de landerijen in en om het kasteel te Elsloo. Ze hebben met vereende krachten een beeld gemaakt genaamd “medammerweide” Vele tegeltjes zijn opgeofferd en in een logisch verband geplakt op een ondergrond. Het beeld is klaar en te bewonderen in de Kaakstraat in een van de weien die er liggen aan de ingang van het kasteelpark.

Labels:

Monday, October 29, 2007

“Apotheek”


In het centrum van Stein ligt een modern gebouw waar onze apotheek in gevestigd is. Het gebouw is in 1978 gebouwd en zo`n 10 jaar geleden is er opnieuw een stuk aangebouwd. Het gebouw ligt tussen de dokterspraktijk en de bibliotheek.

Labels:

Sunday, October 28, 2007

“Op stelten”


Een nieuwe rage in Stein? Nog niet op dit moment maar wat niet is kan gaan komen. Paul rechts en Marc links op de foto, lopen op heel bijzondere stelten die in hoogte verstelbaar zijn. Ze liepen vanmiddag in de Sanderboutlaan en vielen me daardoor op. Geen grote dramatische nieuwsfoto maar toch het “knippen” de moeite waard.

Labels:

Saturday, October 27, 2007

“New York”

Mijn voornemen om iedere dag een foto van onze gemeente Stein te plaatsen op deze site is me tot nog toe goed gelukt. Doordat we deze week in New York waren kwam er een kink in de fotokabel en moest ik enkele dagen verstek laten gaan. Om dit goed te maken wordt er nu een uitzondering gemaakt en wil ik graag een aantal foto`s plaatsen die ik “geschoten” heb in New York, maar wel met een “Steins vleugje” (zie foto The Undisputed Heavyweights). Het is niet bedoeld als impressie maar om toch enkele facetten te laten zien.
Foto 1: Fontein in Bryanpark, een van de vele kleine groenplaatsen in de stad New York.

Foto 2: De schaatsbaan voor het vergulde beeld bij Rockefeller Center.
Foto 3: Midden op Broadway een groot gat in het wegdek waar reparaties plaats hebben.
Foto 4: “Naked Cowboy”, een publiek en wereld beroemd figuur, die in zijn witte onderbroek weer en wind trotseert en zijn show midden op Broadway uitvoert. Vele dames willen met hem op de foto.
Foto 5: Een van de vele “Stretch”taxi`s die op een bijzondere manier vele toeristen vervoert.
Foto 6: Een enkele fietser die zich waagt tussen het voortrazende verkeer op de eenrichtingswegen in New York.
Foto 7: De prachtige fontein nabij hotel Hilton
Foto 8: De politie in New York dwingt veel respect af bij de burgers. Ook is er een bereden Politie te paard vertegenwoordigd in de drukke straten. Veel toeristen maken van de gelegenheid gebruik met hen op de foto te gaan.
Foto 9: We hebben de eerste dagen geweldig weer gehad en waren dus echt verwend. De laatste twee dagen regende het en zag je de paraplu-verkopers op iedere hoek van de straat staan om hun waar aan de man of vrouw brengen.

Foto 10: Optreden van de band “ The Undisputed Heavyweights”, waar een “Steinse Jong”
( Links: Wesley Verhoeve) deel van uit maakt.

Labels:

Wednesday, October 24, 2007

“Deur”



Dit herfstplaatje trof ik deze week aan in de Brugstraat te Stein. Als we nog even geduld hebben dan zullen de bladeren helemaal rood zijn gekleurd.

Labels:

Tuesday, October 23, 2007

“Pompoenen”

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. In Midden- en Zuid-Amerika werden al 7000 jaar voor Christus pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen zien we vooral in het straatbeeld rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart en pompoenbrood.
Uit grote pompoenen worden in de VS voor het Halloween –feest lampionnen gesneden. Nu nog even wachten totdat het hier zijn intrede doet.

Labels:

Monday, October 22, 2007

“Bungalow”



De bungalows op deze foto`s liggen in de Salmansdreef een nieuwbouw wijk te Kerensheide. De rustige ligging maakt deze straat tot geliefde woningen.

Labels:

Sunday, October 21, 2007

“Boerderij”



Nabij het park bij de kasteelruïne ligt deze boerderij die vroeger toebehoorde aan de paters. Deze boerderij werd door broeders geleid en zorgde voor het voedsel voor de vele paters en broeders die er woonden. Later werd de boerderij verkocht nadat de paters vertrokken waren.
Ze is nog als boerderij in gebruik en in prima staat.

Labels:

Saturday, October 20, 2007

“Driekleur”



De titel heeft niets te maken met onze nationale trots maar met deze drie honden. Ze zijn alle drie van een andere kleur, blond, bruin en zwart. Dus een foto omdat dit zelden voorkomt.

Friday, October 19, 2007

“Smeedijzer”



Het is steeds opnieuw bewonderenswaardig om het vakmansschap te bewonderen van de vele smeedijzeren hekwerken die onze bewoners van onze gemeente rijk zijn.
Hier op de foto een hekwerk in Elsloo. Het mos en de beplanting maakt het plaatje compleet.

Labels:

Thursday, October 18, 2007

“Duo”




Dit duo is goed bevriend met elkaar. Ze wonen beiden op het Wilhelminaplein en zijn van alle markten thuis. Ze beide hebben veel humor en zitten in de handel. Links op de foto Louis en rechts John.

Labels:

"Bladeren"

De bladeren kleuren langzaam rood door een voortschrijdend herfstweer.

Labels:

Wednesday, October 17, 2007

“Rust”


Samen op de bank bij de vijver genieten van de laatste warme zonnestralen op deze romantische plek in het kasteelpark te Elsloo.

Labels:

Tuesday, October 16, 2007

“Aelser bos”


De herfst begint langzaam maar zeker zijn werking te tonen. Een aantal bomen geven hun kleuren al prijs en laten hun bladeren vallen tot een mooi kleurig tapijt in het wandelgebied van het bos nabij kasteel Elsloo. Een prachtig gebied waar je de rust als een weldaad ervaart en met volle teugen inademt.

Labels:

Monday, October 15, 2007

“4 geslachten”


Deze fotograaf loopt al menig jaartje mee en heeft al heel wat mensen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het is een van de mooiste vormen van fotografie, het fotograferen van mensen.
Een van de personen is Diana Dolstra toen ze nog maar 2 jaar was. Vandaag was het de tijd dat we het dochtertje van Diana voor de lens kregen. Worden we nu oud? Ik ervaar dat het fotograferen je jong houdt zolang je er op uit kan trekken om de wereld om je heen vast te kunnen leggen. Op de foto een van mijn naaste buren die samen een viergeslacht vormen en die vanmiddag zich geduldig lieten fotograferen. Van links naar rechts: Annelies Dolstra (oma 1951), Diana (moeder 1982), Cie Vaassen-Schepers (grootmoeder 1925) en het middelpunt van deze foto de kleine Sienna Vrancken ( 10-7-2007).

Labels:

Sunday, October 14, 2007

“slijpen”


Eerder schreven we dat de bruggen in Stein, die over de autoweg lopen, een grondige opknapbeurt krijgen. Hier een van de vakmensen die met hun gereedschap in de weer is om alles weer in orde te kunnen krijgen.

Labels:

Saturday, October 13, 2007

“Brug”


Op deze foto is de brug te zien waar de verbindingsweg tussen Stein en Meers over loopt. Op de achtergrond zien we de oude burgemeesterswoning.

Labels:

Friday, October 12, 2007

“CV”


De letters CV staan hier niet voor centrale verwarming maar voor een ons bekende auto “de lelijke eend”. Deze bijzondere auto is van Zus. Ze kocht de auto in 1990 voor een bedrag van 12.000 (toen nog guldens) in België omdat hij hier niet meer te krijgen was.
Ze kan geen afstand doen van haar Eend ondanks dat ze hem in de afgelopen jaren twee keer bijna Total loss reed. Hierdoor moest er twee keer een nieuw chassis komen. Ze hoopt dat ze nu dan nog jaren kan rijden. In 1948 rolde de eerste 2CV van de band.
De 2CV werd gefabriceerd van 1949 tot 1990. Erg veel kleine maar ook grote wijzigingen werden doorgevoerd. De motor groeide van 375 tot 602 cc. terwijl de kracht steeg van 9 tot 34 Pk. De topsnelheid steeg van 60 naar 120 kilometer per uur. Op 27 juli 1990 om 16:00 uur precies verdween de 2CV uit het productie gamma van de fabrikant en trad toe tot de rijen van legenden toen de laatste wagen, een rode 2CV6 Club, in Portugal van de band rolde. In 40 jaren was de eend met al zijn broertjes/zusjes bekend geworden over de gehele wereld. Er werden 3.872.583 eenheden (2CV berline/bestel) en 3.428.695 stuks van de overige modellen gemaakt in meer dan 15 landenVolgens zus is een Citroën 2CV geen auto maar het is een levenswijze.

Labels:

Thursday, October 11, 2007

“Detail”


Vandaag een foto gemaakt in Elsloo. Deze “fontein”tref je aan bij het kasteel Elsloo. Een mooi detail van het kasteel te zien vanaf het terras.

Labels:

Wednesday, October 10, 2007

“Ze zijn er weer”


Het is weer zover onze tuin, en ongetwijfeld ook die van u, is weer versierd met de nodige soorten paddenstoelen.
Links boven : de gewimperde aardster. Deze behoort tot de buikzwammen. De sporen bevinden zich in de “buik”van deze zwam. De aardster is zeer zeldzaam en komt voor op heel droge plekjes. Zelf hebben we hem nog nooit eerder in onze tuin zien staan. In de duinen is hij vrij algemeen.
Rechts boven: De Honingzwam , deze zwam komt veel voor en is een beruchte parasiet.
Links onder: Zilveren Ridderzwam, is een echte afvalopruimer die leeft van allerlei plantaardig afval. Rechts onder: De Porseleinzwam. Uit oude, niet meer fitte beuken kunnen porseleinzwammen tevoorschijn komen. Deze soort is een parasiet, die na de dood van de gastheer nog vele jaren van diens overblijfselen kan verder leven. De afstaande ring aan de steel is overblijfsel van een vlies dat bij de jonge paddenstoel hoedrand en steel verbindt.

Labels:

Tuesday, October 09, 2007

“Veilig”


De leerlingen van de basisschool “Maaskei”fietsen gezamenlijk onder leiding van hun juf naar de nieuwe sporthal in Nieuwdorp waar een zaal gebruikt wordt voor allerlei gymoefeningen en balsporten. Om er veilig en dus vooral voor de medeweggebruikers zichtbaar aan te kunnen komen deelt de school aan iedere leerling een fluoricerend hesjes uit. Een compliment is hier op zijn plaats voor dit geweldige idee. Hopelijk zullen de andere basisscholen binnen onze gemeente volgen.

Labels:

Monday, October 08, 2007

“Pastorie”


Dit gebouw heeft in het verleden dienst gedaan als pastorie van de St. Martinuskerk. Het ligt naast de pas gerestaureerde kerk. De huidige bewoner is toevallig mijn huisarts die er, buiten dat hij er met zijn gezin woont, ook een praktijk en ontvangstruimte voor patiënten heeft. Deze wordt gebruikt voor de spoed en noodgevallen.

Labels:

Sunday, October 07, 2007

“Oud Urmond”


Een plaatje, gemaakt vanaf een hoger gelegen punt, van een klein gedeelte van oud Urmond.

Labels:

Saturday, October 06, 2007

“Bieb”


Elsloo beschikt over een bibliotheek die in een prachtig gebouw gehuisvest is. Hier gefotografeerd met nog net even zichtbaar het carnavalsmonument “`tGuske” links op de foto.

Labels:

Friday, October 05, 2007

“Dierendag”


Vandaag trof ik Elly en Dirkje aan in het kasteelpark te Elsloo. Dirkje is in zijn dagelijks leven een lieve geleidehond voor Elly. Hij kreeg vandaag als dierendag “cadeautje” toestemming om eens lekker rond te dartelen op het gras. Ook maakte Dirkje van de gelegenheid gebruik om in de vijver te springen. Na dit kostelijk tafereel moest hij weer “aan het werk”om Elly weer veilig te begeleiden .

Labels:

Thursday, October 04, 2007

“Mooi plaatje”


Gewoon een mooi plaatje genomen bij de paters.

Labels:

Wednesday, October 03, 2007

“Mistig”


Vanmorgen viel me voor het eerst op dat de dagen weer beginnen in te korten. Het was mistig en het weer (lees licht) leek triester dan normaal. Weer een periode met steeds minder licht. Ook een interessante periode is op komst want de naderende herfstkleuren doen het nog steeds fotografisch prima.

Tuesday, October 02, 2007

“Bloemenpracht”


Ondanks dat de herfst is begonnen tref je toch nog op plaatsen een grote tegenstelling aan. In Veldschuur staan op dit binnenhofje de bloemen er nog erg fraai bij.

Labels:

Monday, October 01, 2007

“Stilleven”


Compositie van witte beelden in hun omgeving. Gefotografeerd in oud Urmond. Het symboliseert het begin van de herfst.