Thursday, July 31, 2008

“Recreëren op de Scharberg”


Vandaag was het weer een dag om helemaal niets te doen, je uit de zon te houden en veel te drinken. Bovenop de Scharberg was het” the place to be”. Tot in de 60-er jaren was het hier zomers druk. De beste zwemmers (de opgeschoten jeugd) waagden zich in het kanaal, klommen op de schepen en sprongen van de brug. Op de hellingen van de Scharberg langs het kanaal zag het dan tussen Elsloo en Stein zwart van de zonaanbidders. Het was het bij mooi weer het wekelijkse uitstapje. Niet alleen de Steindenaren maar ook mensen van Elsloo, Geleen en Beek kwamen er recreëren. Op de Scharberg rolden de kinderen zich door het gras naar beneden tot ze duizelig waren.

Labels:

Wednesday, July 30, 2008

“Zicht”



Tussen de twee bomen zijn de torens en silo`s van Chemelot zichtbaar op de achtergrond. Dit vergezicht is genomen in Catsop vanaf de Hokkelderweg.

Labels:

Tuesday, July 29, 2008

"Ijsje"


Met dit warme benauwde weer gaat een ijsje er wel in bij deze jeugdige bezoekers van de Fontein..

Monday, July 28, 2008

“Ongelukkig”


Een ongelukkige val deed de ambulance uitrukken om een scooterrijder op te halen voor vervoer naar het ziekenhuis. Door onbekende oorzaak maakte de berijder hardhandig kennis met het wegdek in De Halstraat. Het resultaat was dat de ongelukkige mogelijk een sleutelbeenbreuk opliep en een kwetsuur aan zijn rug. De politie en de ambulance was snel ter plaatse en zorgden voor een correcte afhandeling

Labels:

Sunday, July 27, 2008

“Genieten op een zonnig terras”


Na gisterenavond was het een verademing om vanmiddag de temperatuur van de zon te ervaren . Het was werkelijk een hele mooie dag met vooral heel veel zon. Uitstekend weer om vanmiddag te genieten van een drankje op een zonnig terras. Velen in Stein dachten daar ook zo over.

Labels: ,

Saturday, July 26, 2008

“Onweersbuien”


Vanavond was het weer zover. Na een geweldig mooie dag draaide het weer uit op enorme onweersbuien. Midden en zuid Nederland had er heel veel last van. Ook in Stein was het heftig. Nadat we eerder in de buurt een bliksem inslag hadden besloten we weer om alles uit de stekker te trekken. Na een dik half uur was het gelukkig een beetje minder heftig. En nu maar hopen dat het voorbij is en dat we morgen weer mooi weer hebben.

Labels:

Friday, July 25, 2008

“Jaarringfestival”


Vanmorgen omstreeks 5.00 uur ging de zon op en ging in een weide te Meers een festiviteit van start. Een grote groep mensen mediteerden en maakten muziek van klankschalen,djembee en indiaanse fluit. Zo werd al vroeg de nieuwe dag begroet. Het boommonument deed dienst als decor. Omstreeks 10.00 uur begonnen diverse workshops waar velen aan deelnamen. Hier een kleine foto-impressie van deze bijzondere dag.

“Jaarringfestival”


Foto2: Wigwam tenten nabij het boommonument.

“Jaarringfestival”


Foto 3: Verkoop van allerlei spullen in de tentjes op de wei.

“Jaarringfestival”


Foto 4: Boogschieten als een van de activiteiten.

“Jaarringfestival”


Foto 5: Vrij schilderen als bevrijding van de geest.

“Jaarringfestival”


Foto 6: Op de relaxstoel met waterspiralen om je geest leeg te maken.

“Jaarringfestival”


Foto 7: samen muziek op de trommels maken is voor velen een belevenis.

Thursday, July 24, 2008

“Samen fietsen”


Een moeder samen met haar kinderen op de fiets voor een ritje, dat is wat we hier op de foto zien. Allen verlaten Elsloo en rijden in de richting van Geulle. De foto is genomen bij Kasteel “Elsloo”.

Wednesday, July 23, 2008

“Dahlia`s”




Vanavond even een ijsje en kopje koffie nuttigen in Catsop bij de ijsboerderij. De tafel en stoelen staan in de mooi aangelegde tuin aldaar. Wat me opviel was dat er prachtige bloemen stonden, een foto meer dan waard. Het bleken verschillende soorten Dahlia`s te zijn, een bloem die ik me kan herinneren van mijn jeugd. Het plantengeslacht Dahlia omvat twaalf soorten en dateren uit 1615. Rond deze tijd werden de eerste zaden vanuit Mexico naar Spanje verzonden.200 Jaar later,in 1804 werd de dahlia echt geïntroduceerd en werd genoemd naar Andreas Dahl, botanicus. In deze tijd trof men dahlia's aan o.a. in de botanische tuinen van Madrid en later ook in Berlijn. Sindsdien is de dahlia verspreid door Europa en is men begonnen met kruisen en veredelen. in 1918 is de Nederlandse Dahlia Vereniging opgericht. Het belangrijkste doel was: het bevorderen van de teelt van, de handel in, en de export van dahlia's. De vereniging bestond uit liefhebbers en kwekers. De dahlia's werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Misschien leuk om te weten: In 1954 wordt de bloem `Klankstad Kerkrade` gekweekt, genoemd naar het muziekfestival in de stad Kerkrade.

Labels:

Tuesday, July 22, 2008

“Pech”


Vanavond omstreeks 21.30 uur stond een auto in brand op de Heerstraat Noord. De brandweer had de klus al geklaard toen ik er aankwam. Het was helaas te laat om de auto te kunnen redden. De eigenaar had deze avond al eerder pech omdat de auto niet startte en hij aangetrokken moest worden. Hij had vandaag een pechdag want nadat hij wegreed kwam er rook onder de motorkap vandaan en niet veel later sloegen de vlammen uit het motorgedeelte. Ik wens de eigenaar heel veel sterkte toe.

Monday, July 21, 2008

“Wilde Ganzen”


Bij het “grindgat” ,zoals het door de Steinse bevolking wordt genoemd, trof ik deze wilde ganzen . Aan hun gedragingen te zien zijn ze wel wat mensen gewend want ik kon redelijk dichtbij komen om dit plaatje te schieten. Ganzen worden omschreven als zwaar gebouwde watervogels en behoren tot 1 familie met de eenden en zwanen. Ganzen zijn echter specialisten in het grazen en leven dan ook meer op het land. Het woord “gans”wordt gebruikt voor het vrouwtje terwijl men het mannetje “Gent” noemt. Na al die tijd dat ik nu al deze site vul met foto’s uit Groot Stein kan ik me steeds weer verbazen over de mooie plekjes die Groot Stein rijk is. Dit was er weer zo een in een weldaad aan rust en prachtige natuur.

Labels:

Sunday, July 20, 2008

“Compleet”


Op het water van het grindgat te Meers drijven vele honderden waterlelies. De laatste dagen genieten we van de mooie (regen)wolken in de blauwe lucht. Het water , de wolken , de lelies en de bomen maken het plaatje compleet.

Labels:

Saturday, July 19, 2008

“Vissen”


Vanmiddag was ik aan het grindgat om er enkel natuuropnamen te kunnen maken. Ik trof het want aan de overkant stonden twee personen te vissen. Nadat ik omgelopen was zag ik dat het twee heren uit Meers waren . Beiden waren druk doende om hun visje te verschalken. Op foto 1: Fer die vandaag niet erg gelukkig was en nog geen vis had gevangen. Hij vertelde me dat hij normaal aan de Maas zijn vis probeerde te vangen en dat hij daar meer geluk had.

Labels:

“Vissen”


Foto 2: Nico had vandaag meer geluk en liet me zijn twee forellen zien die hij vanmiddag had gevangen. Nadat ik afscheid had genomen en weer terug naar de openbare weg wandelde hoorde ik hem schreeuwen maar ik kon hem niet goed verstaan . Ik denk dat hij er weer eentje aan de haak had en dat hij me dat probeerde duidelijk te maken. Hij zwaaide inderdaad met een derde forel en hij heeft zeker vanavond heerlijke gebakken vis op zijn bord gekregen.

Labels:

Friday, July 18, 2008

“Koeien”


Koeien in de wei , het kan een buitengewoon plaatje opleveren. De koeien in het noorden van ons land komen bijna niet meer hun stallen uit vanwege de zogenaamde CO-uitstoot. In Meers is dit niet aan de orde en kunnen de koeien nog genieten in de buitenlucht.

Labels:

Thursday, July 17, 2008

“Flandria”


Op de foto een voor mij onbekende persoon uit Meers, dhr. Harry Velvis, met een bijzonder voertuig. Het is een oldtimer bromfiets uit 1963 die hij bijzonder fraai gerestaureerd heeft. De Flandria was in de 60-tiger jaren een populair bromfietsmerk die de eigenschap had zeer snel te zijn. Flandria is een historisch Belgisch bromfietsmerk. Een Belgisch bedrijf dat aanvankelijk landbouwmachines en fietsen produceerde. De broers Aimé en Remi Claeys bouwden in 1953 hun eerste Flandria “Superia” met hun eigen Claeys-motor, maar al in 1951 was er de Claeys-Flandria fiets met 40 cc Rex-motor, die in 1952 werd vervangen door een eigen 49 cc blokje. In 1959 gingen de broers uit elkaar. Aimé bleef Flandria-bromfietsen maken en Remi gebruikte de typenaam Superia om eveneens bromfietsen te gaan produceren, maar dan met Sachs-motoren. Halverwege de jaren zeventig produceerde Flandria jaarlijks meer dan 100.000 lichte motorfietsen en bromfietsen, naast aluminiumproducten, grasmaaiers en verwarmingsapparatuur. In 1981 eindigde de Flandria-productie.

Wednesday, July 16, 2008

“Komkommerkruid”


Al wandelend in het gebied tussen de Gerichtstraat en de Heidekampweg kwamen we ergens in een weiland deze “vreemde”plant tegen. Het is “Komkommerkruid” waarvan bekend is dat het eetbaar is en in de diverse gerechten gebruikt wordt. “Komkommerkruid” of ook wel eens Bernagie genoemd is een keukenkruid afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee en werd door de eeuwen heen verspreid over heel Europa en Noord-Amerika. Bij de Grieken en de Romeinen stond dit kruid in hoog aanzien. In de Middeleeuwen liet men de bladeren in wijn trekken, deze werd daarna gedronken om melancholische stemmingen te milderen en om letterlijk en figuurlijk moed in te drinken. “Komkommerkruid” (verwijst naar de geur en aroma van komkommer) is een winterharde éénjarige plant met hangende, blauwe stervormige bloemen, deze worden druk bezocht door bijen, deze zorgen op hun beurt voor een heerlijke honing. De plant die tot 1 m hoog kan worden heeft een holle stengel met ruwe, eivormige bladeren, ze is zeer gemakkelijk te kweken. Oorspronkelijk gebruikte men dit kruid om zijn geneeskrachtige waarde, momenteel wordt het echter gebruikt als keukenkruid.

Labels:

Tuesday, July 15, 2008

“Natuur wandelpark”


Stein gaat door voor een groene gemeente. In Kerensheide ligt een groot terrein waar de gipsdeponie van DSM is gesitueerd. Op deze plaats is een natuurwandelgebied gepland waar men straks kan recreëren. Op dit moment is er al een diversiteit van wilde planten te bespeuren. Wanneer het park geopend wordt is nog niet bekend.

Labels:

Monday, July 14, 2008

“Verkeer”


Het verkeer gaat gewoon door en lijkt zich niets aan te trekken van brandstofprijzen , files etc. Ook het luchtverkeer gaat gewoon zijn gangetje zoals de luchtballon boven de Maas en de snelweg richting België.

Sunday, July 13, 2008

“Landelijk”


Een landelijk “plaatje”genomen op de Holerweg in de richting van het plein Op de Dries te Catsop.

Labels:

Saturday, July 12, 2008

“Korenvelden”


Tussen de buien door onderweg in Catsop. In het midden de korenvelden langs de Hokkelderweg richting camping. De mooi verzorgde woning behoort de campingeigenaar toe.

Labels:

Friday, July 11, 2008

“Kajakken op de Maas”


Kajakken op de Maas is er in een aantal variaties. Je kunt er 11 km varen of 22 km, natuurlijk afhankelijk van de opstapplaats. Met een aantal jongeren kajakken is een ware belevenis. Sommigen varen gewoon zoals je zou verwachten en anderen menen dat ze de kajak moeten duwen of stappen onderweg gewoon ergens uit. In ieder geval beleven de meesten er erg veel plezier aan en is het een aanrader als buitenschoolse activiteit.

Labels:

Thursday, July 10, 2008

“Boom”


Deze imposante boom lijkt ergens in Oostenrijk te staan . Lijkt maar het is toch in Nattenhoven. De wolken op de achtergrond suggereren dat ze een hoge berg maskeren.

Labels:

Wednesday, July 09, 2008

“Wat e waer”


Vakantie hebben en dan zo`n weer. Vandaag stond in de krant dat de “last minute” reisbureaus goede zaken doen. Velen ontvluchten ons land vanwege het weer. Deze eenzame motorrijder heeft geen keuze en wil zo snel mogelijk naar huis. Of ook hij snel nog een reis naar warmere oorden gaat boeken is niet bekend maar de fotograaf kan er zich wat bij voorstellen. De foto is op de Molenweg te Urmond gemaakt.

Labels:

Tuesday, July 08, 2008

“Avondlicht”


Een Zonsondergang is al zo vaak gefotografeerd zodat het oubollig lijkt om zo`n foto te plaatsen op deze site. Mijn mening is dat de ene nog mooier kan zijn dan de andere. Geen beletsel dus om er een te plaatsen. Het blijft gewoon heel mooi. Deze foto werd afgelopen zaterdag genomen tijdens Conincxpop. Het zicht op de Maas met erboven een mooie avondlucht.

Labels:

Monday, July 07, 2008

“Regenboog”


Zelden heb ik het geluk gehad om zo`n mooie gelijkmatige en vooral dubbele regenboog te fotograferen. Omstreeks 19.45 uur keek ik naar buiten en zag twee geweldig mooie regenbogen. Op dat moment regende het nog. Vlug de straat op om er foto`s van te maken. Enkele minuten later stopte het met regenen en waren de regenbogen snel verdwenen. Ik wist niet of ik alles zo mooi op de foto zou krijgen als het eruit zag maar niet geschoten is altijd mis. Blij dat ik op tijd was. Het resultaat wil ik jullie niet onthouden. De bogen stonden precies boven de woningen van onze overburen.

Labels:

Sunday, July 06, 2008

“IVN, 35 jaar jong”


Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van het I.V.N. waren diverse activiteiten zoals Metaalkunst, houtsnijwerk en een roofvogelshow, in Steinerbos waar het I.V.N. zijn thuishaven heeft. Een van de grote trekpleisters was Jack Brouns met zijn roofvogels. Zeker 500 bezoekers, gedurende de middag, genoten van zijn roofvogelshow en niet te vergeten de uitvoerige toelichting door Jack die het geheel completeerde. Op de foto Jack met een van zijn grotere vogels de Zee-arend.

Labels:

“IVN, 35 jaar jong”


Vele bezoekers vulden het oude openluchttheater in Steinerbos.

"Pop podium"


Vandaag vond de 26 e editie van Conincxpop plaats aan de oever van de Maas in Elsloo. Een veel te drukke dag betekende dat ik dit unieke festival eigenlijk zou moeten missen. Omstreeks 22.00 uur zat waren nwe thuis en zat ik achter de PC toen ik de muziek hoorde. Ik besloot toen toch nog even te gaan kijken en kwam met een aantal foto`s er vandaan. Hier een kleine serie van het publiek tijdens het optreden van John Watts and the CB`s. Foto : John Watts.

Labels:

"Pop podium"


Foto : optredende John Watts voor een groot publiek.

Labels:

Saturday, July 05, 2008


Foto 3: Jong en oud genoot van de muziek.

Foto 4: Een toeschouwer die zich versierde met lege bekers, waarschijnlijk om alles beter te kunnen horen.

Foto 5: In trance tijdens het optreden van The CB`s

Foto 6: Het talrijke publiek liet zich niet onbetuigd.

Labels:

Friday, July 04, 2008

“Zwem disco”


In het zwembad te Stein organiseerde men vandaag een zwemdisco. Helaas was het niet zo druk maar de kinderen die er waren wisten de muziek in combinatie met het “ploejere”in het water te waarderen. De muziek en het rook kanon deden hun werk en zorgden voor een ontspannen sfeer.

Labels:

Thursday, July 03, 2008

“Meten”


Vanmorgen zagen we een heel grote kraan vanuit ons slaapkamerraam staan . De Kruisstraat bleek al vanaf 7.30 uur gedeeltelijk afgesloten en de kraan maakte juist aanstalte om de eerste vloerplaat over het huis te tillen. Even op de gevoelige plaat vastleggen dus ik wachtte rustig af wat er verder gebeuren ging. De eerste plaat kwam na een paar minuten tot mijn verbazing weer over het dak terug naar de oplegger en werd er weer opgelegd. Een zenuwachtige chauffeur liep heen en weer en het was in eerste instantie niet duidelijk wat er aan de hand was. Na een poosje werd duidelijk dat er verkeerd was gemeten, de vloerplaten pasten niet, de kraan en de oplegger konden weer onverrichter zake huiswaarts keren. Een klein drama speelde zich af want er was waarschijnlijk veel geld mee gemoeid. Zo`n kraan komt niet voor niets en 300 of 400 euro per uur zal wel geen uitzondering zijn. De vloerdelen moeten ook opnieuw in productie. Wie zal dat gaan betalen zoete lieve Gerritje??? Een oude vakman zei eens “meten is weten” en dit zou goed passen binnen dit plaatje.

Labels:

Wednesday, July 02, 2008

“Masker”


Op de foto grootvader dhr. Jacobs en kleinzoon Davy met hun Friese paard. Het lijkt alsof het paard geblinddoekt is maar dit “masker”dient ervoor dat de lippen van dit dier niet door de zon verbranden en wat misschien nog belangrijker is dat de vliegen niet rond en in zijn ogen kunnen komen. Het “masker” is gemaakt van gaas en het paard wordt niet het zicht belemmerd.

Tuesday, July 01, 2008

“Feest”


Twee levensgrote opblaaspoppen sieren de tuin van Peter en Elly in De Halstraat te Stein. Ze vieren namelijk hun 25 jarig huwelijkfeest. Zowaar een hele prestatie in deze tijd. Deze site wenst het gelukkige paar nog vele gelukkige jaren.

Labels: