“Komkommerkruid”
Al wandelend in het gebied tussen de Gerichtstraat en de Heidekampweg kwamen we ergens in een weiland deze “vreemde”plant tegen. Het is “Komkommerkruid” waarvan bekend is dat het eetbaar is en in de diverse gerechten gebruikt wordt. “Komkommerkruid” of ook wel eens Bernagie genoemd is een keukenkruid afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee en werd door de eeuwen heen verspreid over heel Europa en Noord-Amerika. Bij de Grieken en de Romeinen stond dit kruid in hoog aanzien. In de Middeleeuwen liet men de bladeren in wijn trekken, deze werd daarna gedronken om melancholische stemmingen te milderen en om letterlijk en figuurlijk moed in te drinken. “Komkommerkruid” (verwijst naar de geur en aroma van komkommer) is een winterharde éénjarige plant met hangende, blauwe stervormige bloemen, deze worden druk bezocht door bijen, deze zorgen op hun beurt voor een heerlijke honing. De plant die tot 1 m hoog kan worden heeft een holle stengel met ruwe, eivormige bladeren, ze is zeer gemakkelijk te kweken. Oorspronkelijk gebruikte men dit kruid om zijn geneeskrachtige waarde, momenteel wordt het echter gebruikt als keukenkruid.
Labels: Natuur in Stein
0 Comments:
Post a Comment
<< Home