Sunday, May 31, 2009

“Bebouwing”


De bebouwing van de “Kattekop” te oud Urmond vordert gestaag. De foto is gemaakt vanaf de Paalweg over het Julianakanaal.

Labels:

Saturday, May 30, 2009

“spiegel”


Wandelend om het winkelcentrum zie je overal auto`s geparkeerd van het winkelend publiek. Sommige zijn zo goed gepoetst dat het soms wel een spiegel lijkt. In een van de gepoetste auto`s kon je spiegelingen zien van de omgeving. Het raam geeft een deel van het gebouw “De Stevel”weer. Het leek me wel een aardig plaatje waard.

Labels:

Friday, May 29, 2009

“Zilveren schittering“


Al wandelend, in de vooravond, langs de Maas in de buurt van het oude veer te Elsloo trof ik deze eenzame visser aan die tussen het groen aan de waterkant zat. De zon stond al behoorlijk laag waardoor er deze prachtige zilveren schittering in het stromende water ontstond. Al met al een sfeervol plaatje.

Labels:

Thursday, May 28, 2009

“Vaarweg“


Het Julianakanaal is een van de belangrijkste vaarwegen . Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt . De foto is genomen in de bocht voor de brug over de autosnelweg in de richting van Elsloo. Het Julianakanaal is een kanaal dat een deel van het water van de Maas doorvoert. Het grootste deel van de scheepvaart dat via de Maas naar België gaat, gaat door het Julianakanaal. Het kanaal begint ten noorden van Maastricht bij de stuw van Borgharen als aftakking van de Maas en eindigt ongeveer 36 km verder bij Maasbracht, waar het water de Maas weer instroomt. Het kanaal is geopend in 1935 en vernoemd naar Prinses Juliana.

Labels:

Wednesday, May 27, 2009

”Europese verkiezingen”


Met de Europese verkiezingen van 4 juni as. in aantocht presenteren de partijen cq kandidaten zich aan de burgers. Deze partij stond vandaag met een standplaats op onze week-markt. De andere “politieke kleuren”ontbraken. Een gemiste kans????
Op de foto herkenbaar José I, onze plaatselijke politica die een van haar kandidaten aanprijst bij het winkelende publiek (Sef Plum links op de foto).

Labels:

Tuesday, May 26, 2009

“Onder ons“


Onderons tijdens een gezellige zit voor de Moutheuvel. Als het weer het toelaat dan zitten onze senioren bijna iedere avond samen gezellig bij elkaar om de laatste nieuwtjes door te kunnen nemen.

Labels:

Monday, May 25, 2009

“Terrasje pikken“


Ook vandaag besloten veel mensen een terrasje te pikken vanwege het mooie weer in Stein.
Foto gemaakt tijdens de meimarkt op het kruispunt Vaarstraat-Valderstraat-Dirgelen.

Labels:

Sunday, May 24, 2009

“Gezelligheid”


Een gezellig plaatje genomen op het Wilhelminaplein waar men tijdens de meimarkt een drankje kon nuttigen.

Labels:

Saturday, May 23, 2009

“Witte pakken” 1


Gisteren na de meimarkt was er plotseling lichte paniek in de Valderstraat. Er arriveerde een busje met aanhanger waar allerlei verkeersborden en pionnen op stonden. Er sprongen, razend snel, een aantal personen uit het busje in witte pakken en mondmaskers. Gelijk werd er begonnen door een stuk van de Valderstraat af te zetten met linten en pionnen, precies voor de bloemen zaak van Peter de Koning. Het zag er allemaal zeer professioneel en indrukwekkend uit.Ik was dan ook blij toevallig in de buurt te zijn en zoals altijd met camera. Verschillende scenario’s gingen door mijn hoofd e snel besloot ik een aantal foto`s te schieten, voordat ik het risico liep om verwijderd te worden van de plaats delict. Na enkele minuten bleek dat dit een ludieke schoonmaakactie was. De bloemmist Peter had de eerste prijs gewonnen in een door de organisatie uitgeschreven loterij. De prijs was een complete schoonmaak beurt , na sluiting van de meimarkt, van de standplaats die Peter had ingenomen met zijn bloemen voor zijn zaak. De leden van onze gewaardeerde Steinder Garde, hadden de taak om deze 1e prijs ten uitvoer te brengen . Opgelucht konden alle toeschouwers weer naar huis.
Foto 1: Voorbereidingen voor de klus.

“Witte pakken” 2


Foto 2: Nog even snel de pakken goed trekken en de maskers voor het gezicht en dan aan het werk.

“Witte pakken” 3


Foto 3: Niets wordt over het hoofd gezien.

Friday, May 22, 2009

“Meimarkt“ 1


Onder geweldige weersomstandigheden vond er vandaag de traditionele meimarkt, georganiseerd door het Steinder mannenkoor, plaats in oud Stein. Gezelligheid was er vandaag troef. Dankzij de weersomstandigheden was het er gezellig druk en kan men van een geslaagde dag spreken. Foto 1: foto gemaakt op het kruispunt Kruisstraat – Valderstraat.

Labels:

“Meimarkt“ 2


Foto 2: Leden van het Steindermannenkoor die hun koopwaren aan de man of vrouw proberen te slijten. Alles ten bate van het koor natuurlijk.

Labels:

“Meimarkt“ 3


Foto 3: Gezellig over de meimarkt slenteren met de kinderen en de hondjes.

Labels:

“Meimarkt“ 4


Foto 4: Op het Wilhelminaplein was het sfeervol en voor iedereen wat in de aanbieding.

Labels:

“Meimarkt“ 5


Foto 5: Ook de bekende mandenvlechter Jo Driessen was weer van de partij in oud Stein.

Labels:

Thursday, May 21, 2009

“Urpop” 1


Naar schatting ruim zevenduizend mensen daalden donderdag af naar de Maasdijk in Urmond voor de 28e editie van het popfestival Urpop. Na drie edities die geplaagd werden door regen, was het vandaag een historisch goed bezochte editie van het gratis festival dat voor iedere leeftijd wel een attractie te bieden heeft. Ik heb me als fotograaf beperkt tot het maken van foto`s van de Jansse Bagge Bend. Hier een kleine impressie.

Labels:

“Urpop” 2


Foto 2: Henk Steijvers de zanger van de Jansse Bagge Bend.

Labels:

“Urpop” 3


Foto 3: Sommige fans gaan figuurlijk door de knieën voor de band.

Labels:

“Urpop” 4


Foto 4: Ton Meissen maakt er ieder optreden een geweldige act van.

Labels:

“Urpop” 5


Foto 5: Ook Henk gaat door de knieën voor de jeugd die op de bühne stonden en meededen met een van de liedjes.

Labels:

“Urpop” 6


Foto 6: De fotograaf betrapt.

Labels:

“Urpop” 7


Foto 7: Een overzicht van het geweldige publiek.

Labels:

“Urpop” 8


Foto 8: Een overzicht van het nagenoeg verlaten festival terrein.

Labels:

Wednesday, May 20, 2009

“Jeu de Boules” 1


Afgelopen zondag werd op de Steinder Jeu de Boules banen aan de Platijkweg het Kampioenschap “afdeling zuid 2009” gegooid. Er heerste een gezellige sfeer en de opkomst was meer dan fantastisch. Er waren 14 teams aanwezig die over 4 wedstrijden tegen elkaar speelden. De organiserende club was “Ummer de bie”. Foto 1: De bal verlaat de hand van de werper.

Labels:

“Jeu de Boules” 2


Foto 2: Heel nauwkeurig wordt de posities van de ballen bekeken.

Labels:

“Jeu de Boules” 3


Foto 3: ook als er een menigsverschil was werd dit vriendelijk uit de wereld geholpen.

Labels:

“Jeu de Boules” 4


Foto 4: De competitie verliep in alle gemoedelijkheid.

Labels:

Tuesday, May 19, 2009

“Truuke“


Truuke is de hond van Guus uit Elsloo waar ik een dezer dagen op bezoek was. In eerste instantie gromde Truuke maar dat werd door mij “vakkundig” genegeerd. Na enige minuten was het over en kwam hij met een tennisballetje aanlopen en week niet meer van mijn zijde. Zeg nou zelf, hoe kun je dit beestje met zo`n trouwe ogen negeren? Ik besloot toch maar niet te gaan gooien want bij Guus staan nogal wat breekbare stukken die ik ongetwijfeld zou hebben geraakt.

Labels:

Monday, May 18, 2009

“Landelijk“


Een landelijk vergezicht waarop in het midden de kerk van Meers te zien is.

Labels:

Sunday, May 17, 2009

“Jubileumtocht”


Vanmorgen onder regenachtige omstandigheden vond de start plaats van een bijzondere jubileumtocht. De vereniging, Tourclub Elsloo, bestaat 30 jaar, en dat moet gevierd worden. De tocht ging voornamelijk door onze gemeente Stein, waarbij de jubileum sponsoren werden bezocht voor een mooie foto. De leden hebben zich gehuld in hun nieuwe tenue, in een mooie blauwe kleur. Tourclub Elsloo telt zo'n 70 enthousiaste fietsers. Elke week trekken ze er samen op uit. Op een sportieve en vriendschappelijke manier met elkaar genieten van de prachtige streek waarin ze leven en wonen.

Labels:

Saturday, May 16, 2009

“Geiten”


In Meers kwam in tot mijn grote verrassing een weiland tegen met geiten. Volgens mij een unicum tegenwoordig en zeker de moeite waard om te fotograferen. Een geit is een vertederend dier om te zien en behoort tot de evenhoevige zoogdieren. Vroeger werden geiten gehouden voor het vlees en de huiden maar later ontdekte men in Europa dat de geit ook een goede melkleverancier was. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden werden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden. Later ontdekte men in Europa dat de geit in staat is om grote hoeveelheden melk te produceren. Voor mensen die allergisch zijn voor koeienmelk is geitenmelk meestal een goede vervanger. Geitenmelk is lichter verteerbaar. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Een vrouwelijke geit heet gewoon geit of sik terwijl het mannetje bok heet. Een gecastreerde bok heet een “weer” en soms wordt een vrouwelijke geit geboren met mannelijke geslachtskenmerken en wordt ze “kween”of “kwee”genoemd. Op de foto blijkt dat ze nogal nieuwsgierig van aard zijn.

Labels:

Friday, May 15, 2009

“Maaswerken“


De Maaswerken vorderen gestaag. Hier een foto nabij hoeve de Weerdt die geheel lijkt te worden ingesloten door het water en de oprukkende graafmachines. De afgravingen zijn al goed zichtbaar. De Grensmaas zal over de hele lengte (ruim 40 kilometer) een ware gedaanteverandering ondergaan. De doelstellingen van het project zijn een betere bescherming bieden tegen hoogwater. Tevens zal er hierdoor ruim 1100 ha nieuwe natuur ontstaan tussen Maastricht en Roosteren. Gehoopt wordt dat door de rijke flora en fauna die er hier ontstaat ook de toeristen deze plek zullen ontdekken. Dit project wordt voor het grootste deel gefinancierd uit de opbrengst van grind- en zandwinning.

Labels:

Thursday, May 14, 2009

“Zaaien“


Met zijn geavanceerde machine is deze landbouwer zijn perceel langs de Maas aan het inzaaien. Via een vast punt op zijn machine (links van de Tractor) bereikt hij een hoge mate van efficiënte verdeling van het perceel zodat er een maximale oogst is te verwachten. Het lijkt wel hogere wis en meetkunde.

Labels:

Wednesday, May 13, 2009

“Vliegen“


Nu het al weer warmer wordt ontwaken de insecten uit hun winterslaap. De Musca domestica ook wel huisvlieg genaamd komt weer te voorschijn tot grote irritatie van mens en dier. Op de foto een kortbij opname van een pony hoofd waar de vliegen hun “etenswaren” vinden in de ooghoeken van dit arme dier. Vliegen komen voor over vrijwel de gehele wereld, maar zijn in drogere of koudere gebieden wel afhankelijk van de mens om zich te kunnen handhaven. Het zijn dan ook net als muizen en ratten typische mensenvolgers. Men ziet ze vaak in de buurt van afval. De huisvlieg leeft 16 tot 24 dagen, de vrouwtjes leven meestal iets langer dan de mannetjes. Als de vlieg drie dagen oud is kunnen ze al paren. De eitjes worden afgezet in rottend materiaal en in uitwerpselen. Ze kunnen met een snelheid van ongeveer 2 meter per seconde vliegen bij een vleugelslag van 200 maal per seconde. Je zou er nog bewondering voor krijgen ware het niet dat de mens hem liever kwijt dan rijk is.

Labels:

Tuesday, May 12, 2009

“Pyamawants”


Op de foto de pyjamawants of rood-zwarte streepwants ook wel gevangeniswants genoemd. Niet zo vreemd met dit uiterlijk. De tekening is kenmerkend en bestaat uit een knalrode basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de gehele bovenzijde van het lichaam. De rode strepen zijn ongeveer even dik als de zwarte en die op de rand van het achterlijf staan enigszins naar buiten. De pootjes en antennes zijn zwart, de buik is rood met vele kleine zwarte vlekjes. Het lichaam is erg rond en de lengte ligt tussen de 8 en 12 mm. Kenmerkend is ook het grote schildje, dat tot de achterlijfspunt reikt en de voorvleugels grotendeels bedekt. De rood-zwarte tekening dient om vijanden als vogels te waarschuwen voor de walgelijke smaak. Deze soort komt voor in grote delen van zuidelijk Europa en delen van westelijk Europa, waaronder België en Nederland. De rood-zwarte streepwants leeft van diverse schermbloemige langs bosranden en begroeide delen van heidevelden. Zonnige plekken hebben de voorkeur en bij bewolking blijven de wantsen in de schuilplaatsen zitten zoals scheuren in boombast. Het is een typische boomwants die niet vaak op de bodem komt. Ik fotografeerde hem in de berm nabij de Reekstraat.

Labels:

Monday, May 11, 2009

“Verkeer“


Langs de Autoweg naar België loopt aan weerskanten een fiets c.q .wandelpad waar doorgaans veel gebruik van wordt gemaakt. Op de foto een weergave van een dagelijks tafereel. Het leek me interessant om met de telelens het snel en het langzame verkeer in beeld te brengen.

Labels:

Sunday, May 10, 2009

“Moederdag”


Stein in Beeld wenst iedere moeder in Groot Stein en alle bezoekers van Stein in Beeld een fijne gezellige Moederdag toe.

Saturday, May 09, 2009

“Doorkijk“


Deze doorkijk is genomen nabij de Tennisbanen in het kasteelpark te Elsloo. Men kijkt in de richting van “Terhagen”.

Labels:

Friday, May 08, 2009

“Verwering”



Verwering is het natuurlijke proces waarbij materialen veranderen als gevolg van invloeden van weer en klimaat. Het levert vaak schitterende plaatjes op en geeft mooie stillevens in dorpen, tuinen en zelfs in de natuur. Hier op de foto een dergelijk mooi verweerd stilleven, een detail van een oude fiets die zo een “tweede leven” krijgt. Het zadel behoord toe aan een spoorrailfiets die onder in de steenkolenmijnen gebruikt werd voor personenvervoer.

Thursday, May 07, 2009

“Pareltjes“


Wandelen in een rustieke omgeving. Groot Stein bezit vele mooie plekjes waar we zuinig mee moeten omspringen. Een van die "pareltjes" is de Maasberg te Elsloo. Het is steeds weer een uitdaging dit prachtig stukje “dorp”op verschillende manieren in beeld te brengen.

Labels:

Wednesday, May 06, 2009

“Uitzicht”


Mooi genieten van het uitzicht en het verkeer dat over het Julianakanaal voorbij komt.

Labels:

Tuesday, May 05, 2009

“Bevrijdingsdag”


Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag in Nederland gevierd, de dag waarop het Duitse leger in Nederland (1945) capituleerde. De dag 5 mei geldt als een nationale feestdag, afgesproken tussen werknemers als werkgevers in een CAO. Door het gehele land worden doorgaans activiteiten georganiseerd. De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt plaats in Amsterdam en de twaalf provinciehoofdsteden. Elders in het land zijn er verschillende bevrijdingsfestivals. Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag. Op 5 mei 1945 bespraken de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in het bijzijn van Prins Bernhard in Hotel “De Wereld” in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland.

Labels:

Monday, May 04, 2009

“Dodenherdenking” 1


Op 4 mei gedenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers. Ook in Stein vindt er ieder jaar zo`n herdenking plaats bij het monument ter ere van kapelaan Berix te Meers. De fanfare St. Joseph van Meers en de schutterij St Joseph waren present om samen de gevallenen te eren. Foto 1: Burgemeester Barske opende de dodenherdenking.

Labels:

“Dodenherdenking” 2


Foto 2: Jose I en burgemeester Barske leggen de krans namens de gemeente Stein.

Labels:

“Dodenherdenking” 3


Foto 3: Deze oud Stoottroepers mochten natuurlijk niet ontbreken.

Labels:

“Dodenherdenking” 4


Foto 4: De fanfare St. Joseph van Meers.

Labels:

“Dodenherdenking” 5


Foto 5: Namens de schutterij St. Joseph legt de koningin de krans.

Labels:

“Dodenherdenking” 6


Foto 6: Ook de kinderen kregen de gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument.

Labels:

Sunday, May 03, 2009

“Expressie”


Als opvolger van Steven Wiché is Pierre Gerits uit Geleen vanaf augustus 2008 de nieuwe dirigent van het Steinder Mannenkoor. In een serie foto`s heb ik de expressie van deze gedreven dirigent vastgelegd tijdens een aubade van het Steinder Mannenkoor in het gemeentehuis. (klik op de foto)

Labels: