Tuesday, February 28, 2006

“Voorburcht”


Een bijzondere foto, reflectie in het grachtenwater, van de “voorburcht” behorende tot het missiehuis te Stein. Dit gebouw stond tijdens de bouw van de nieuwe appartementen twee keer in brand en werd zowat helemaal verwoest. Uiteindelijk moest het geheel opnieuw worden opgebouwd omdat de schade te groot was. Intussen zijn er een aantal appartementen van dit gebouw gemaakt en ook al bewoond. De grote toegangspoort met het torentje leidt tot het grote binnenterrein en tot de eerste appartementen.

Labels:

Monday, February 27, 2006

"Carnavalsoptocht Elsloo"










Vandaag een kleine impressie van de optocht die zondagmiddag door Elsloo trok. het weer was zeer wisselvallig. De stemming zeer goed. Je kunt natuurlijk niet met een foto de sfeer weergeven.

Labels:

Sunday, February 26, 2006

“Dorpsgezicht”


Een opname gemaakt voor de splitsing van de Kaakstraat (rechts) en de Dorpsstraat (links) te Elsloo.

Labels:

Saturday, February 25, 2006

“Werktuigen”


In een weide ergens in Meers (“Koeweide”) trof ik dit “stilleven”van een tractor en een boerenkar onder een golfplatendak aan. Van dit tafereel wilde ik als fotograaf ook de bezoekers van de site deelgenoten maken.

Labels:

Friday, February 24, 2006

“Sanderboutlaan”



Een beeld, genomen van de Sanderboutlaan te Stein, waar de Platanen een mooie plaats innemen langs de kant van deze mooie brede laan. Op de achtergrond ziet men nog een van de twee torens van de St.Jozefkerk (parochie “Kerensheide”).

Labels:

Thursday, February 23, 2006

"Eerste steen"


Op 22 februari werd door de burgemeester van Stein de eerste steen gelegd van het nieuwe gemeentehuis. Een bijzondere gebeurtenis die ik graag wilde vastleggen om de ongetwijfeld historische waarde ervan. Vele plaatselijke politici waren er present. Nadat de architect een inleidend woordje had gehouden kon onze burgervader dhr. Anton Barske zijn metselkunsten demonstreren. Na het officiële gedeelte werd er nog een drankje genuttigd.

Labels:

Wednesday, February 22, 2006

“Runderen”


Runderen in een wei langs de weg voor dat je Groot Meers binnen rijdt.

Labels:

Tuesday, February 21, 2006

"Kapelaan Berix"


Bij de driesprong “de drie buimpkes”staat het borstbeeld van kapelaan Berix. Voor het monument ligt een gedenkplaat met de namen van de omgekomen Steindenaren tijdens de 2e wereld oorlog. Kapelaan Berix werd op 12 april 1907 geboren in de deelgemeente Elsloo. Jaarlijks vind hier op 4 mei een dodenherdenking plaats. Kapelaan Berix zat tijdens de oorlog in het verzet en moest in 1944 onderduiken. Op 24 juni 1944 werd hij gearresteerd en naar het concentratiekamp “de bunker van Vught” gebracht. Daarna volgden nog andere kampen waar hij in 13 maart 1945 stierf aan vlektyfus.

Labels:

Monday, February 20, 2006

“Kinderoptocht 2006”


De kinderoptocht in stein is traditioneel goed en druk bezocht. Het is moeilijk om in een foto de sfeer en het plezier van de kleintjes weer te geven en daarom een uitzondering.

Labels:

"Jong geleerd is oud gedaan"

Labels:

"Met z`n allen voorop"

Voorop in het plezier tijdens de kinderoptocht in Stein.

Labels:

Sunday, February 19, 2006

"De Taterstein"


De “Taterstein”is een kei die in de grond zat en boven kwam toen men ging graven Hij heeft een hele geschiedenis achter de rug. Hij weegt 5000 kg en werd in 1910 opgegraven en weer onder de grond gestopt omdat men geen raad met dit zware gevaarte wist. Hij werd weer herontdekt bij werkzaamheden omstreeks 1920.
De steen dreigde uit Stein te verdwijnen omdat een zekere heer Beckers ( een arts en archeoloog) uit Beek hem aan zijn verzameling wilde toevoegen en vergunning kreeg hem te vervoeren. Echter de steen was zo zwaar dat geen enkele ketting of kabel sterk genoeg was hem te kunnen dragen. De ene na de andere ketting of kabel brak en dus de hele operatie ging uiteindelijk tot grote opluchting van de bevolking niet door. De plek waar hij momenteel op een betonnen voet staat is de kruising Kelderstraat-Kuiperstraat. Deze plaats heet “aan de Taterstein” en was afgeleid van al de verhalen die vroeger de ronde deden. In vroegere tijden zou in Stein een oude volkstam “de Teuten of Taters" wonen die hun eigen geheimtaal hadden. Ze zouden de voorvaderen van de bokkerijders zijn en gingen `s nachts op rooftocht uit. Voor de nachtelijke strooptochten kwamen ze bijeen aan deze dikke steen en de hoofdman stond bovenop de steen en sprak zijn bendeleden in het “Taters” toe.

Labels:

Saturday, February 18, 2006

"Werk in uitvoering"


Momenteel wordt er in de Vaart nieuwe riolering aangelegd. Met zware machines en veel mankracht graaft men 5 tot 6 meter diep om de oude afvoer te verwijderen en de nieuwe grote cementbuizen aan te leggen. De onvermijdelijke overlast voor de bewoners van deze straat zal nog even duren maar als alles weer netjes onder de grond aangesloten is heeft men er weer jaren plezier van.

Labels:

Friday, February 17, 2006

“Graffiti”


Onder de brug over de autoweg hebben jeugdigen hun creativiteit kunnen uiten door met hun spuitbussen kleurrijke “schilderijen”aan te brengen op de pijlers van de brug. Het is niet toegestaan en het zou misschien een oplossing zijn deze kunstenaars in spé hier of daar binnen onze gemeente stukken muur ter beschikking te stellen zodat ze op een legale manier hun werk kunnen doen. Het scheelt een hoop schoonmaakkosten en vooral ergernis.

Labels:

Thursday, February 16, 2006

“Landschap”


Dit fraaie landschap zou menige kunstschilder maar ook een fotograaf inspireren. Het is een vergezicht nabij de hoeve “De Weerdt”. De zon zorgt voor extra sfeer.
Rechts op de achtergrond zie je een aantal huizen van de Maasband en Meers.

Labels:

Wednesday, February 15, 2006

"Onze markt"


Jan en Piet staan samen met Mia, die we met enig kunst en vliegwerk op de foto hebben gekregen, iedere week trouw op de woensdagmarkt in het centrum van Stein met hun verse groenten en fruit. Gewillig poseren ze voor de fotograaf. Toen ik ze een week later enkele afdrukken van de gemaakte foto`s bracht waren ze erg verheugd daarover.

Labels:

Tuesday, February 14, 2006

“Borstelpluis”


Deze plant ( Clematis) is in vele varianten en kleuren bekend. Hier is na de bloeiperiode het fijne borstelpluis te bewonderen. Dit borstelpluis, dat aan de voet van de bloembodem is ontsproten, omgeven de bruin gekleurde zaden van deze klimheester.

Labels:

Monday, February 13, 2006

"lokale omroep Stein"


Onze lokale zender wordt zeer goed beluisterd en gewaardeerd in Stein en verre omtrek. Hier zien we dhr. Jean Klarenaar aan de microfoon voor zijn wekelijks religieus programma op de zondagmorgen. De techniek van het programma wordt verzorgd door dhr. Leo Schouten (zie inzet). Vanaf 1992 tot 2000 was dhr. Klarenaar presentator van het programma “senioren 50+”. Deze 2 mensen zijn enkele van de zeer velen vrijwilligers die de LOS in de lucht houden.

Labels:

Sunday, February 12, 2006

"Après LVK"


Mooi verkleed en opgemaakt vieren en genieten deze personen nog steeds na van het grote succes, een mooie 2e plaats voor Wim en Sjaak, behaald tijdens het LVK te Stein.

Labels:

Saturday, February 11, 2006

"Faala-Faala"


Wim en Jaak zijn onze vertegenwoordigers tijdens het LVK ( Limburgs Vasteloavendleedjes Konkoer) Ze werden in de gouden koets van de “Steinder Garde” naar “de tent” gebracht met alle egards en waardigheid. In hun kielzog familie en vrienden die zorgen voor de broodnodige ondersteuning en die Jaak en Wim zullen aanmoedigen tijdens de finale van het LVK. De finale wordt dit jaar in Stein gehouden en werd door de steinder Bök georganiseerd. De tennishal werd omgedoopt tot een ware “vastelaovendtempel”. Nodig waren 125.000 watt voor het licht, 12000 mtr kabel voor de stroomvoorziening,180 vrijwilligers, 17 tenten in en om de hal en nog een hele hoop andere zaken. De tv zender L1, die met 5 trailers aanwezig was, zond de finale live uit. Na een zinderende finale behaalden Wim en Sjaak een wel zeer verdienstelijke 2e plaats. PROFICIAT !!!!!

Labels:

2e prijs


Deze kanjers die Stein op de “vasteaovond kaart” hebben gezet met hun 2e plaats !!! tijdens het LVK.

Labels:

Friday, February 10, 2006

“Spoorbrug”


De brug die loopt over de spoorlijn van DSM naar onze haven in Stein is geheel uit beton opgetrokken. Door de bogen ontstonden er in het verleden gevaarlijke verkeerssituaties als er voertuigen met hoge snelheden de brug naderden. Twee maal werd de bocht gemist en liep het helemaal fout in het verleden.
De betreffende auto`s reden langs de boog een stuk omhoog en vielen vervolgens een tiental meters naar beneden op de spoorlijn met alle gevolgen van dien. Nu zijn er een versmalling op de brug en stoplichten ervoor aangebracht. Er kan zodoende maar een auto tegelijk over de brug rijden. Bovendien zorgt het voor vertraging zodat er niet te hard meer gereden kan worden.

Labels:

Thursday, February 09, 2006

"Nostalgie"


In oud Urmond staat een huis waar de huidige eigenaren zich heel veel moeite hebben gedaan om het zo in te richten alsof je je in een museum waant. De vrouw des huizes heeft als hobby het inrichten van interieurs en heeft door het hele huis deze bijzondere inrichting verzorgd. Ik werd heel hartelijk en gastvrij ontvangen toen ik in de buurt foto`s stond te maken en vroeg of ik hun erf mocht fotograferen. Ik werd uitgenodigd om door het gehele huis foto`s te maken. Ik heb dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om niet alleen het erf maar bijna het hele interieur op de gevoelige plaat vast te leggen. Alles ziet er smaakvol en mooi uit. De bewoners, dhr. en Mw. Gelissen vertelden me dat ze binnenkort dit mooie pand gingen verlaten wegens omstandigheden. Jammer en zeer spijtig want ik denk dat je dit nooit meer zal tegenkomen. Een zeldzaam stukje nostalgie zal hiermee verloren gaan.

Labels:

Wednesday, February 08, 2006

"St.Jozefkerk"


De parochie Kerensheide, heeft haar eigen kerk de st. Josef kerk. Ze werd gebouwd in 1943 naar het ontwerp van architect Boosten. De Platanen steken grillig in de lucht als tegenwicht in deze compositie.

Labels:

Tuesday, February 07, 2006

"Recycling"


Sinds jaar en dag halen deze beide heren in Stein de afgedankte oude metalen op en zorgen zo voor een verantwoord hergebruik van deze kostbare grondstoffen.
Ze leveren een belangrijke bijdragen aan ons milieu.

Labels:

Monday, February 06, 2006

"Winters"


Een sfeerplaatje van de ingang naar het kleine kerkhof van de paters.

Labels:

Sunday, February 05, 2006

"Rust"


Na gedane arbeid was het goed uitrusten in deze intussen kapotte rieten stoel.
Een stilleven zoals je er maar zelden aan treft tijdens wandelingen door groot Stein.

Labels:

Saturday, February 04, 2006

Brug "Elsloo"


Over het Juliana kanaal loopt de brug met daarop de autosnelweg richting België. Deze brug bestaat uit stalen liggers op betonnen pijlers. De keuze voor staal is gevallen in de tijd dat de staalindustrie in Luik dringend op orders zat te wachten om te kunnen overleven. In overleg met de Europese parlement is toen besloten stalen liggers te bestellen bij de staalfabrieken in Luik. De werkgelegenheid van duizenden werknemers stond op het spel en door lobbyen en Europese subsidies hebben ze dit kunnen rekken. Helaas heeft het uiteindelijk niet echt mogen baten want de hele staalindustrie in Luik is ten onder gegaan.

Labels:

Friday, February 03, 2006

"Quincy"


Tijdens mijn wandeling vandaag trof ik Katja Gulikers aan met haar 3 jarige Ierse wolfshond “Quincy”. Een hond met zeer behoorlijke afmetingen. Quincy loopt iedere dag met haar baasje langs het Juliana-kanaal en wordt vervoerd in een speciale auto ( zie inzet) vanwege zijn afmetingen. Het was leuk om zo`n bijzonder dier met haar begeleidster te fotograferen.

Labels:

Thursday, February 02, 2006

"Mist"


Toen ik vanmorgen uit het raam keek zag ik dat Stein in dikke mist gehuld was. Ik had niet veel tijd en ben toen snel even richting Berg a/d Maas gereden om er enkele sfeerbeelden te kunnen maken. Deze foto is een van de vele die ik ter plekke heb gemaakt. Hij is in de weergave minimalistisch, wat me erg goed bevalt. Men zegt niet voor niets: “In der beschränkung zeigt sich der Meister”.

Labels:

Wednesday, February 01, 2006

"Grindwinning"


In Meers wordt grind gewonnen uit de Maas door de firma L`ortey.
Deze opname is s`avonds genomen bij minimaal licht. Een beetje spookachtige foto. Het oranjegele licht van een natrium lamp als een soort surrogaat maan is goed zichtbaar in de linkerbovenhoek.

Labels: