Monday, July 31, 2006

“Live”


Er bestaat geen mooiere muziek als “live”muziek. Regelmatig worden we getrakteerd op een klein maar mooi concert van pianomuziek door Henk, een van onze buurtgenoten. Het is me dan ook eindelijk gelukt hem, tijdens zijn oefensessie spelend op zijn prachtige “Schimmel”, op de gevoelige plaat vast te leggen.

Labels:

Sunday, July 30, 2006

“Botulisme”


In de vijvers bij de paters te Stein en de visvijver in het kasteelpark te Elsloo is mogelijk botulisme geconstateerd. Er schijnen al enkele dode dieren te zijn gevonden en men waarschuwt de mensen uit de buurt van het water te blijven.
Botulisme is een bacterie die zeer goed gedijt in stilstaand water met een temperatuur boven de 20 graden Celsius. Als de bacterie in Nederland wordt geconstateerd, gaat het meestal om het C-type. Deze is zeer giftig voor watervogels en vissen. Voor de mens is hij wel niet direct gevaarlijk maar het is af te raden om te zwemmen in besmet water.

Labels:

Saturday, July 29, 2006

“Verkoeling”


Ook voor de huisdieren begint de hittegolf die momenteel ons land aandoet zijn tol te eisen. Deze hond zoekt verkoeling in het wandelgebied `t Meeldert te Stein.

Labels:

Friday, July 28, 2006

“Terrasje”


Tegen de avond, als de temperatuur is gezakt, is het prettig vertoeven bij Berry op het geïmproviseerde terrasje. Dit bevindt zich op de hoek van Valderstraat en Vaarstraat.

Labels:

Thursday, July 27, 2006

“Visserslatijn”


Aan de visvijver in Steinerbos wordt er heel wat overleg gepleegd en gepraat over hoe je de dikste vis vangt. Hier op het bankje zitten de deskundigen. Ze hebben tesamen meer dan 150 jaar ervaring op het gebied van de visvangst. Zouden hier ook de beste stuurlui aan de wal zitten?

Labels:

Wednesday, July 26, 2006

“Ton Lexis”


Ton Lexis heeft al geruime tijd bij de Lokale Omroep Stein een eigen populaire muziek programma. Hij haalt diverse bekende zangers en zangeressen in de studio en heeft het er uitgebreid over hun muziek en de optredens. Hier interviewt hij de sympathieke zangeres Angelina die haar nieuwe CD presenteert en komt promoten.

Labels:

Tuesday, July 25, 2006

“Dorstig”


Het kalf lest zijn dorst en honger bij haar moeder in de wei. Moeder houdt de fotograaf nauwlettend in de gaten dat er met haar kalf niets zal gebeuren.

Labels:

Monday, July 24, 2006

“Druk”


Zondag, mooi weer, op de fiets, wachten op het veer bij Berg aan de Maas om te worden overgezet naar de Belgische kant van de Maas om daar de fietstocht te kunnen voortzetten.

Labels:

Sunday, July 23, 2006

“Blad”


Tijdens een wandeling door het natuurgebied `t Brook trof ik de eerder omschreven Berenklauw aan. Het bijzondere blad dat op deze foto staat was aanleiding om er nog eens op terug te komen. De afmetingen van de Berenklauwplant was ruim 2,5 meter hoog en het blad dat op deze omgevallen boom rust was ongeveer een vierkante meter groot.

Labels:

Saturday, July 22, 2006

“Pootje baden”


De iets wat oudere bezoekers van deze site herinneren zich waarschijnlijk het aantal keren dat ze in de Maas gingen zwemmen. De zwembaden waren nog niet zo talrijk en de manier om (goedkoop) te kunnen zwemmen was naar Meers te gaan en daar een “frisse”duik te nemen in het water van de Maas. Er werd wel ernstig gewaarschuwd niet in een kolk te recht te komen want dan zou je verdrinken. Over de toenmalige waterkwaliteit werd niet gesproken.
Wandelend langs die zelfde Maas ontdekte ik een dezer dagen dat er ouders en hun kroost pogingen ondernamen om te zwemmen. geen overbodige luxe met dit huidige weer. Het water van de Maas was kraakhelder, je kon tot op de bodem kijken waar de vissen duidelijk zichtbaar in scholen een wedstrijd lijken te houden wie het snelst van richting kan veranderen.

Labels:

Friday, July 21, 2006

“Baggeren”


Het Julianakanaal is een van de belangrijkste doorgaande vaarroutes voor alle schepen. Hier in de “bocht”voor de brug van de autoweg is een baggerschip het kanaal aan het uitdiepen om de vaarweg open te kunnen houden voor schepen met een grotere diepgang. Vele kubieke meters modder, afval en stenen worden uit het kanaal gebaggerd en gestort in een grote begeleidende duwboot.

Labels:

Thursday, July 20, 2006

“Resten fundatie”


Het waterpeil van de Maas is de laatste dagen zo sterk gedaald dat mensen de rivier tussen België en Nederland op sommige plaatsen te voet kunnen oversteken. Gisteren stond er al een foto op deze site van het interview aan de Maas waarop te zien was dat restanten van kasteel Elsloo boven het water uit kwamen. Het kasteel, dat dateert uit de twaalfde eeuw, stond vroeger gedeeltelijk in de Maas. De ruïnes zijn sinds 1971 beschermd als monument. In 1976 en 2003 waren ze ook zichtbaar door de lage waterstand. De vele kanovaarders komen ook een kijkje nemen naar dit unieke monument. Op de achtergrond, boven de linker kano, zijn de uitstekende delen zichtbaar.

Labels:

Wednesday, July 19, 2006

“Op TV”


Door de aanhoudende droogte daalt het waterpeil van de Maas en worden zaken zichtbaar die je bij een normale stand van het water niet te zien krijgt. Je zou maar gaan kijken naar de resten van het kasteel Elsloo in de Maas die bloot kwamen te liggen door die lage waterstand en dan gelijk voor de camera`s gezet en geïnterviewd worden.We waren nog maar net op de plek, de eerste foto voor de site was gemaakt, of er arriveerden gelijktijdig 2 TV- stations met hun reporters en cameralieden. Aangezien wij de enige aanwezigen waren op die plek werden wij gepromoveerd tot de “slachtoffers “ van VTM en RTL tv België. Het waren overigens zeer aardige mensen die ons op ons gemak stelden zodat het een aardig interview werd. Na ongeveer 3 minuten was alles voorbij en “vlogen”de reporters weer naar een ander item.

Labels:

Tuesday, July 18, 2006

“Pfffff….”


Ik moet er niet aan denken om bij een hoge gemiddelde temperatuur, momenteel van boven de 30 graden, onder de wol te moeten. Dit buxus echtpaar heeft daar schijnbaar geen enkele moeite mee. Een oude wijze ( Steinse?) spreuk luidt: Wat goed is voor de kou is ook goed voor de warmte. De eigenaar van deze prachtige “handgemaakte”buxusfiguren weet natuurlijk wat te doen bij deze hoge buitentemperaturen. De lakens dienen dan ook als bescherming tegen de felle zon.

Labels:

Monday, July 17, 2006

“Wereldkampioen”


In Nieuwdorp ging het wereldkampioenschap “langzaam fietsen”vandaag van start. Na een aantal ronden kavelen blijven er 4 “renners” over die in een zinderende finale gingen uitmaken wie nu de grote kampioen zou worden. Op de foto vlnr. Eric die een 2e plaats wist te veroveren, Joshua, die beslag zou leggen op de 3e plaats, en Ger vader van Joshua, die wereldkampioen werd. Peter helemaal rechts op de foto “vloog”na 7,23 meter van zijn fiets en werd gediskwalificeerd. Sportief, als Peter is, ging hij langs het circuit staan om zijn tegenstanders aan te moedigen.

Labels:

Sunday, July 16, 2006

“Cadillac”


Al 1,5 jaar sleutelt Wouter aan zijn toekomstige droomauto, een Cadillac uit het jaar 1970.
Samen met vrienden en bekenden wordt er aan deze bijzondere auto gewerkt. Toen Wouter deze auto kocht wist hij niet echt veel van techniek maar gaandeweg heeft hij, al doende, veel geleerd en is hij in staat een en ander zelf te doen. Als de Cadillac helemaal rijklaar is dan zullen we deze Steindenaar nog eens fotograferen maar dan rijdend in deze prachtige auto.

Labels:

Saturday, July 15, 2006

“Berenklauw”


Deze prachtige doch gevaarlijke plant tref je op diverse plaatsen binnen onze gemeente aan. De plant bevat etherische olie en furocumarine (een fototoxische stof) dat onder invloed van (zon)licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. Bij het aanraken van de bladeren en stelen loop je dan ook flinke brandwonden op die na genezing littekens achterlaten.De gewone berenklauw behoort tot de schermbloemenfamilie en is een 90 tot 150 cm hoge, vaste plant, die op veel plaatsen in Stein langs dijken en wegen voorkomt. Familie van deze plant, de gevlekte scheerling is zeer giftig. Met dit gif werd Socrates ter dood gebracht.

Labels:

Friday, July 14, 2006

“Onze vijver”


We zijn nog steeds blij met onze vijver. Hier bloeien twee waterlelies tussen de accessoires zijnde een metalen vlinder en twee badeendjes. Een combinatie die je waarschijnlijk alleen in onze tuin aan zult treffen.

Labels:

Thursday, July 13, 2006

“Vissen”


Deze visser staat, gebruikmakend van de lage waterstand, midden in de Maas om een visje te kunnen verschalken. Of hij iets gevangen heeft is niet bekend maar de fotograaf vond het een bijzonder gezicht.Rechts stroomt de Ur in de Maas.

Labels:

Wednesday, July 12, 2006

“Binnenhofje”


In het langslopen viel mijn oog op dit bijzondere binnenhofje met een grote verzameling emaillen potten, ketels, potjes en pannen die keurig aan de muur hingen. Een bijzondere verzameling die de toevallig passerende wandelaar doet opkijken.

Labels:

Tuesday, July 11, 2006

“Langs de Maas”


Op een warme doordeweekse avond is het wandelen langs onze Maas hier in de Maasband een genot. De rust is er weldadig en men kan zonder hinderlijk verkeer kilometers lang slenteren.

Labels:

Monday, July 10, 2006

“Ford”


In de Nieuwstraat (oude dorpskern) trof ik deze oldtimer Trekker aan. Het is een Ford Dekstra uit 1948. Van oorsprong zit er geen cabine op en de eigenaar heeft er zelf voor gezorgd dat hij bij nat weer droog blijft. Echt mooier is de trekker zonder zo`n “kap” maar het is natuurlijk wel functioneel. Bij aanvoer van grond voor de aanleg van de tuin wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.

Labels:

Sunday, July 09, 2006

“Voorgevel”


Deze prachtige gevel treft men in de Kelderstraat aan. Het huis is enkele jaren geheel gerenoveerd en toen het bijna klaar was brak er brand uit. Ik was getuige van deze brand en zag de vlammen uit het pas nieuw gedekte dak komen. De eigenaar heeft ondanks de pech de schouders weer eronder gezet en alles weer in een mooie staat teruggebracht.

Labels:

Saturday, July 08, 2006

“Plataan”


Een opmerkelijke opname van een 250 jaar oude Plataan die door zijn bladerdek het gefilterde licht van de zon doorlaat. De boom nabij de parkeerplaats bij de paters heeft een omtrek van bijna 5 meter.

Labels:

Friday, July 07, 2006

“Waterlelies”


Honderden waterlelies drijven op de grachten van de kasteelruïne. Hier en daar bloeien lelies en de gele dotter. Een prachtig gezicht in het heldere water waar je de vissen en grote getale ziet langs zwemmen

Labels:

Thursday, July 06, 2006

“Rustpunt”


Even uitrusten in de schaduw na een wandeling met excursie over de kasteelruïne bij de Paters in Stein.
v.l.n.r. op de foto zien we : Hanna - Mia - Mia en Mieke leden van de Bond van Ouderen.

Labels:

Wednesday, July 05, 2006

“Doorkijkje”


Een foto genomen in de Eifel?? Nee, ook in Stein zijn er bijzondere plekjes te fotograferen. Hier vanaf de kasteelruïne een doorkijkje naar de hoofdingang van het kasteel.

Labels:

Tuesday, July 04, 2006

“Rondleiding”


Rene Brouns, zie inzet, verzorgt al jaren boeiende rondleidingen en excursies in en om Stein. Hier staat de groep van de Katholieke Bond Ouderen, afdeling Stein, om hem heen aandachtig te luisteren naar de uitleg over de historische gegevens van de kasteelruïne.

Labels:

Monday, July 03, 2006

“Triatlon”




Vandaag een impressie van “onze”triatlon die door een goede organisatie tot een internationaal succes werd. Aan onze haven was het een groot feest voor jong en oud.
Foto 1: voor de start van het zwemmen, het fietsen en het hardlopen.
Foto 2: foto`s van na de wedstrijd.
Foto 3: de sfeer langs het circuit.

Labels:

Sunday, July 02, 2006

“Ambitie”


In de sport zijn er winnaars en verliezers. Deze atlete, EvaJanssen uit Hilversum, zat er even helemaal doorheen. Haar vriend probeerde haar weer wat op te beuren. Haar ambitie was het winnen van dit open kampioenschap. Ze werd uiteindelijk derde en dit is zowaar geen geringe prestatie onder de gegeven omstandigheden. Dit “drama” werd gefotografeerd na de gelopen race voor het Open Nederlands Triatlon Kampioenschap Olympische Discipline vandaag aan de haven te Stein

Labels:

Saturday, July 01, 2006

“Triatlon”


Aan de haven heeft het startsein geklonken voor de jaarlijks terugkerende triatlon wedstrijd waar onze gemeente een goede naam in heeft opgebouwd. Vandaag startte de jeugdige deelnemers aan hun wedstrijd, een wedstrijd waarin men een bepaalde afstand moest lopen, 2 ronden fietsen en nog eens lopen richting finish. Een goed initiatief van de stichting triatlon. Het is echt aandoenlijk te zien dat alle deelnemers zo hun best deden onder het toeziend oog van hun ouders.

Labels: