Tuesday, January 31, 2006

"Bull-dog"


Tijdens een van mijn wandelingen kwam ik een jonge dame tegen die haar hond, deze Engelse Bull-dog, uit liet. Hij dwingt respect af door zijn indrukwekkende uiterlijk maar hij doet geen vlieg kwaad. Ik kon hem op een afstand van 40 cm gemakkelijk fotograferen zonder dat het mijn camera en een paar vingers kostte.

Labels:

Monday, January 30, 2006

“Masker”


Dit prachtige masker staat bij een kaper aan de Koolweg te Elsloo in de etalage te pronken. De tijd van carnaval is er dan wel nog niet aangebroken maar de voorpret is er niet minder om. Velen verheugen zich erop en men kan niet op tijd genoeg zijn dit feest aan te kondigen.

Labels:

Sunday, January 29, 2006

"Wilde kaardenbol"


De wilde kaardenbol gefotografeerd aan de kanaalbrug te Stein. Ze staan voorzien van rijp te pronken langs de weg. Ze vallen niet echt op maar ze zijn erg decoratief en worden vaak bij het maken van droogboeketten gebruikt.

Labels:

Saturday, January 28, 2006

“Vallende reus”


Deze geweldig mooie boom probeert zich overeind te houden in deze wereld. Onder hem stroomt de Ur richting de Maas. Ik, als fotograaf, heb altijd iets met bomen gehad. Ze maken op mij vaak grote indruk door hun omvang, vorm en leeftijd. Soms voel je dat het niet zo maar gewoon een boom is maar ik betrap me erop dat ik meen te zien dat hij echt leeft en een ziel heeft. Het doet dan ook vaak pijn dat er soms schijnbaar achteloos bomen worden gekapt terwijl je regelmatig ziet wat voor invloed bomenkap heeft op ons leefmilieu en klimaat. Overal waar gekapt wordt op grotere schaal zie je dat overstromingen het gevolg er van zijn.
Deze overstromingen die voorkomen kunnen worden doordat bomen en planten met hun wortels de aarde eromheen vasthouden zodat erosie van deze bodem wordt tegengegaan.

Labels:

Friday, January 27, 2006

Grindgat "Meers"


De winterse kou zorgt voor een mooi decor. Het voormalige grindwingebied is nu een visvijver waar vele hun hengel uitwerpen. Het wateroppervlak is als een spiegel waarin op de voorgrond een plant het hoofd boeven water (ijs) probeert te houden

Labels:

Thursday, January 26, 2006

Vijver "Steinerbos"


De sneeuw, die vandaag weer uit de lucht viel, zorgt voor mooie opnamen. De vijver in Steinerbos krijgt een extraatje door dit witte tapijt. De eenden in de vijver maken het plaatje compleet.

Labels:

Wednesday, January 25, 2006

St. Augustinus Kerkje te Elsloo


Deze kerk, de St.Augustinuskerk is gebouwd in de negentiende eeuw
(1849). Ze is gebouwd op de plaats van een vorige kerk. Er bevinden zich enkele belangrijke kunstschatten uit eerdere eeuwen.

Labels:

Tuesday, January 24, 2006

“Hoeve De Weerdt”


Deze hoeve dateert van de 16e eeuw en was een groot herenhuis. Ze ligt erg afgelegen langs de Maas achter de “Koeweide” in Meers. Bijna onvindbaar is er in de rechtergevel een gedenksteen aangebracht. De Steen dateert van 1746. Ook zijn er op dezelfde muur drie blauw geschilderde kruizen aangebracht.

Labels:

Monday, January 23, 2006

“Gedenkteken”


Dit bijzondere gedenkteken, in de vorm van een betonnen kruis, staat langs de scharberg richting Stein. De boom naast dit monument kostte het leven aan een van de vele jongeren die ieder jaar opnieuw verongelukken in het verkeer. Op 29 juni 1991 verloor Freddy het leven doordat hij met zijn auto tegen de boom aanreed. Zijn ouders en zijn vrienden zullen hem nooit vergeten…………

Labels:

Sunday, January 22, 2006

“Koud hè……”


Een gewone voorruit van een auto waarop iemand in de vroege koude ochtend zo midden januari blijk geeft van zijn bevindingen.

Labels:

Haven Stein


Er loopt een geheel nieuwe weg naar onze haven. Deze weg is een aantal jaren geleden aangelegd speciaal voor het vele vrachtverkeer vanuit de grindwinning in Meers. Het vele vrachtverkeer wordt zodoende uit de oude kern van Stein gehouden en dat komt de veiligheid natuurlijk ten goede. Langs de route door Stein bevinden zich een tweetal basisscholen en dus veel ouders met kinderen.

Labels:

Saturday, January 21, 2006

"Vergane Glorie"


Tijdens een van mijn wandelingen met camera trof ik ergens in Stein deze auto in verre staat van ontbinding aan. Hoe oud roest toch heel mooi kan zijn. Dat hij nog eens op de weg verschijnt, zal uitgesloten zijn. Deze Limousine met de mooie naam Mercedes 300 “Dora” is uit 1959. Het was de zeer luxe uitvoering voorzien van een speciale 6 cilinder motor met een inhoud van 3 liter (300 SL) Hij is in deze staat nog steeds prachtig om te fotograferen.

Labels:

Friday, January 20, 2006

“Overzicht”


De Heerstraat-Noord genomen vanaf het dak van “De Stevel”. Je kunt Stein van alle kanten vanuit de hoogte bekijken vanaf dit gebouw met dank aan de woningbouwvereniging en de huismeester dhr. Klarenaar.

Labels:

Thursday, January 19, 2006

"Decoratie"


Het spreekwoord luidt: “gooi nooit je schoenen weg voor je nieuwe hebt”. Ik ben van mening dat je de schoenen niet moet weggooien als je ook al nieuwe hebt want ik trof deze oude schoenen aan op een muurtje in een tuin waar ze als decoratie uitstekend dienst doen. Hoe langer ze in weer en wind staan des te mooier het resultaat wordt. Misschien het overwegen waard.

Labels:

Wednesday, January 18, 2006

Triade


Triade is een monumentaal object dat in 1998 werd geplaatst op de rotonde bij het chauffeurs restaurant te Elsloo. Het is van roestvrijstaal gemaakt, 8,5 meter hoog en weegt 7500 kg. In geval van een groot transport kunnen de individuele delen gedemonteerd worden zodat het geen hinder vormt voor de doorgang. Het is door ondergetekende gemaakt in opdracht van DSM. Voor verdere gegevens zie http://www.fonsverhoeve-art.com/

Labels:

Tuesday, January 17, 2006

Linde


Deze knoestige Linde is meer dan 500 jaar oud en leeft nog steeds. Inmiddels hol van binnen springt hij ieder voorjaar weer via zijn knoestige oude stam uit en weet steeds weer te overleven. Het Mariabeeldje dat in een huisje aan deze Linde hangt is er als herinnering van een dodelijk voorval cq ernstig ongeval in het begin van de 19e eeuw aan gebracht. Dit oude monument staat nog steeds in Catsop. De oude Linde werd geadopteerd door een firma ( De Lelie) uit de buurt. Dit bedrijf in groenvoorzieningen draagt zorg dat hij een keer in de twee jaar vakkundig wordt gesnoeid.

Labels:

Monday, January 16, 2006

Koeltoren D.S.M.


Deze koeltoren is nog niet zo lang geleden gebouwd en staat op het DSM terrein aan de grens met de buurgemeente Geleen. De staatsmijnen had vroeger een aantal van deze unieke koeltorens. Het ontwerp was van een der directeuren
dr.ir. K. Van Iterson. De vorm van deze koeltorens is een omwentelings-paraboloïde en is heel bijzonder. Zoals de meeste mijngebouwen hebben ook de oude koeltorens van de verschillende mijnen in Limburg uiteindelijk het loodje gelegd. De laatste torens gingen in 1997 tegen de grond.

Labels:

Sunday, January 15, 2006

"Dood"Stilleven.


Deze dode buizerd trof ik aan tijdens een wandelen door Stein. Het doet je wat als je zo`n prachtige vogel dood ziet liggen. Ik hoop dat hij een natuurlijke dood is gestorven en niet is vergiftigd. Hij staat niet meer op de lijst van bedreigde vogels maar het blijft jammer zo`n grote vogel dood te zien. Er zijn volgens de cijfers van de vogelbescherming nog zo`n 4000 broedparen in België en Nederland. Persoonlijk vind ik dat niet veel. Muizen vormen zijn favoriete voedsel, maar daarnaast vangt hij vogels, kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën, terwijl aas ook niet wordt versmaad. Men kan de hem - vooral in de winter - vaak langs de snelweg zien zitten waar hij speurt naar dieren, die aangereden zijn. Hij wordt dan ook vaak slachtoffer van het verkeer.

Labels:

Saturday, January 14, 2006

De Ur


Het riviertje De Ur ontspringt uit een bron nabij het missiehuis en loopt langs het Juliana-kanaal. Enkele honderden meters verder werd in het verleden afvalwater geloosd dat afkomstig was van DSM. Dit is nu verleden tijd en het riviertje herstelt zich langzaam en is weer helder. Ook de insecten, vogels en visjes keren weer terug. Zo zie je er regelmatig het ijsvogeltje. Helaas laat het zich niet echt goed fotograferen omdat het zo schuw is.
Een stilte gebied waar een opvliegende reiger gestoord wordt bij het vangen van visjes die in de Ur aanwezig zijn.

Labels:

Friday, January 13, 2006

Reflecties


In de grote spiegelruiten van een galerie voor glaskunst te Elsloo reflecteren verschillende beelden van interieur en exterieur. Deze “spiegelbeelden” zijn de moeite waard om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Labels:

Thursday, January 12, 2006

De Zonput


De zonput was een plaats waar vele Steinse huisvrouwen hun was deden. Het deed tevens diens als sociale ontmoetingplaats waar de laatste nieuwtjes en roddels onder elkaar werden uitgewisseld. Boven op het betonnen deksel werd de was te drogen gelegd. In de nabijgelegen weide werd de witte was gebleekt in de zon. In 1983 stroomde er plotseling weer water uit de bron nadat deze 40 jaar droog had gestaan. De put werd door de gemeente weer gerestaureerd en weer via een wandelpad toegankelijk gemaakt.

Labels:

Wednesday, January 11, 2006

Schippersbeurs Elsloo

Gewoon een mooi plaatje gemaakt in Elsloo. De fel blauwe lucht en de kleuren rood en geel in de gevel versterken elkaar en zorgen voor een mooie sfeer. In het gebouw is een museum gevestigd dat iedere jaar weer een hoop toeristen trekt.

Labels:

Tuesday, January 10, 2006

Kerkhofje Missiehuis


Weinig mensen weten dat er zich een klein kerkhof bevindt in de buurt van het missiehuis. De overleden zusters en paters werden er begraven en hun graven werden allemaal voorzien van een eenvoudig wit kruis met een zwart plaatje waar hun naam stond. Het valt op dat het graf van Pater Munsters een beetje apart staat. Deze persoon, die een autoriteit was op het gebied van oudheidkunde en die veel betekend heeft voor Stein, overleed in 1993 op 87 jarige leeftijd. Het eenvoudige graf wordt nog regelmatig van een bloemetje voorzien.

Labels:

Monday, January 09, 2006

Afvalwaterzuiveringsinstallatie.


Midden in de weilanden en de natuur bevind zich in Meers langs het Julianakanaal de afvalwaterzuiveringsinstallatie van DSM. Hier wordt alle afvalwater van het Chemieconcern gezuiverd en vervolgens in de maas geloosd. Op 8 november 2001 kwam er een hoeveelheid benzine door een storing in het afvalwater terecht. Deze benzine doodde de bacteriën die de biologische zuivering van het afvalwater verzorgen. Om de werking door deze bacteriën te herstellen waren 150 vrachtwagens met slib uit andere afvalwaterzuiveringsinstallaties nodig. Na een week was alles weer hersteld en konden de bacteriën hun werk weer doen.

Labels:

Sunday, January 08, 2006

Natuurmonument


Deze prachtige boom die, volgens de geruchten, zal moeten wijken voor een nieuw fietspad in de Merodestraat - Heerstraat Zuid te Nieuwdorp. Dagelijks fietsen honderden studenten door deze straat en hun veiligheid is natuurlijk zeer belangrijk. Het zou getuigen van een goed natuurbeleid als de gemeente om deze indrukwekkende boom heen zouden “bouwen”. Wie weet blijft het allemaal bij geruchten en staat dit monument nog jaren mooi te wezen.

Labels:

Saturday, January 07, 2006

Vrijwilligers.


Na de brand op 15 mei 2004, waarbij de toren van de St.Martinuskerk in Stein in vlammen opging, is men momenteel druk doende de kerk weer helemaal op te bouwen. De toren en de klokken zijn weer in ere hersteld. Verder moet er nog veel gebeuren aan oa de fundering. Vele vrijwilligershanden helpen bij deze enorme klus. Op de foto staan een aantal nogal fanatieke helpers (heb ik me laten vertellen). Van links naar rechts: Lei Kusters-Lei Janssen-Phil Aarts-Wim Smeets-Martin Brorens en Tjeu Smeets.
Wim Westhovens staat helaas niet op de foto maar ook deze persoon hoort bij deze groep sympathieke helpers.

Labels:

Friday, January 06, 2006

Kleur in het landschap


Gewoon enkele drinkbakken ergens in Meers in een weide. De felle kleuren zijn blikvangers en dragen er toe bij dat je schilderachtige sferen creëert in diezelfde natuur. Eenvoud in zijn pure vorm en zonder enige opsmuk.

Labels:

Thursday, January 05, 2006

Winterboeket.


Dit winterboeket lijkt op een realistisch schilderij gemaakt door de weersinvloeden en de natuur. Je treft het vaak, bij vorst aan de grond, aan in je onmiddellijke omgeving. We zijn gewend naar boven of naar voren te kijken en zien vaak niet wat er voor je voeten allemaal te zien is. Voor deze foto heb ik niet ver hoeven te reizen want ik heb hem in onze tuin gemaakt.

Labels:

Wednesday, January 04, 2006

De brug "Stein" over het Julianakanaal.




Vandaag was het weer hetzelfde als gisteren. Ik ben omstreeks 17.00 uur naar de kanaalbrug gereden in de hoop dat ik er in de mist kon fotograferen. Ik had het geluk dat er op het moment dat ik er was een schip onder de brug doorvoer. Het was nauwelijks zichtbaar en ik had zo mijn twijfels of ik het geheel op de digitale plaat zou krijgen. Mijn camera weigerde te fotograferen omdat er te weinig licht was om zonder flitser te werken. Er zat maar een ding op en dat was met flitser te fotograferen waarbij ik een hand hield voor de flitser. Het resultaat was beter dan ik hoopte. Het resultaat zet ik dan ook op deze site.

Labels:

Tuesday, January 03, 2006

Dorpstraat Elsloo


In de Dorpstraat van Elsloo ligt een van de oudste panden waar momenteel het eetcafé “Conincx” is gevestigd. Het pand heeft een schouw uit het jaar 1658 en deze schouw met open haard wordt nog bijna dagelijks gebruikt om het lokaal met houtblokken te verwarmen. Het huiskamer interieur ziet er echt gezellig uit.

Labels:

Monday, January 02, 2006

Een troosteloze dag


Vandaag was het echt een troosteloze dag. veel mist en vochtigheid iets dat normaal is in deze tijd van het jaar denk ik. Toch zijn er ondanks dit weer mooie plaatjes te schieten en ik heb dan ook gekozen voor een sfeerfoto ergens in Stein genomen. De mist is duidelijk zichtbaar en ondanks het ver gevorderde stadium in het seizoen hangen de roodgekleurde bladeren nog aan de grote beuken.

Labels:

Sunday, January 01, 2006

Protestante kerk Urmond


Gewoon een mooi plaatje genomen in de Beekstraat te Urmond. Deze dorpskern heeft kort bijeen drie kerken. De bekendste is het Terpkerkje waar regelmitig exposities plaatsvinden. Hier ziet u rechts de Protestante kerk afgebeeld. Deze kerk ligt op een verhoging en doet nog dienst als godshuis.

Labels: